Reprezentacje są zakwaterowane na osobnych piętrach, zarezerwowanych wyłącznie dla nich. Windy zaprogramowano tak, że pozwalają zatrzymać się na poszczególnych poziomach wyłącznie gościom, którzy mających tam pokoje.

Przed rozpoczęciem imprezy Angelo Hotel Katowice był kontrolowany przez służby zabezpieczające mistrzostwa, a na czas turnieju wzmocniona została jego ochrona.

Menu siatkarzy zostało precyzyjnie określone. Hotelowi kucharze przygotowują dania według specyfikacji przekazanych przez mieszkające w hotelu ekipy.

Zawodnicy jedzą dużo warzyw, owoców, ryb, ryżu i makaronów. Nie ma mowy o smażonym mięsie, obsługę kuchni poproszono o rezygnację z wieprzowiny, w grę wchodzą tylko potrawy grillowane.

W Katowicach rozegranych zostanie 30 meczów MŚ, w tym finał 21 września. W pierwszej fazie grupowej w Spodku grają reprezentacje Brazylii, Kuby, Niemiec, Finlandii, Korei i Tunezji.