"Na ich przygotowanie zużywać się będzie ponad 200 ton surowców" - poinformował w wywiadzie dla amerykańskiej agencji AP dyrektor ds. wyżywienia igrzysk Marcello Cordeiro. Posiłki podawane będą na naczyniach, które po zużyciu zostaną poddane biodegradacji. W trakcie olimpijskich zmagań wykorzysta się 4 mln talerzy, kubków, misek itp.

Zawodnicy będą mieli do wyboru potrawy serwowane w pięciu tematycznych bufetach: brazylijskim, azjatyckim, międzynarodowym włoskim (Pasta and Pizza) oraz muzułmańskim i żydowskim (Halal and Kosher). W tym ostatnim potrawy będą przygotowywane zgodnie z nakazami islamu i judaizmu. "Zadbamy o najwyższą jakość produktów. Chcemy mieć pewność, że nasze jedzenie będzie miało wpływ, w pewnej części, na zdobywanie medali i bicie rekordów" - powiedział Cordeiro.

Produkty będą dostarczane z różnych stron świata. Np. w azjatyckim menu na pewno znajdą się warzywa potrzebne do przygotowania tradycyjnego dania kuchni koreańskiej - kimchi, w skład którego wchodzą sfermentowane lub kiszone warzywa: kapusta pekińska, rzepa, ogórek. Pracować będzie 20 szefów kuchni i setki kucharzy.

Atrakcji kulinarnych na pewno w Rio de Janeiro nie zabraknie. Jedną z nich będą egzotyczne brazylijskie owoce. W menu znajdzie się ponad 40 gatunków, m.in. jagody akai, karambole, kaki (persymony), gujawy, marakuje.