Ostre jedzenie usprawnia proces termoregulacji oraz zabija słabe bakterie, które na potęgę rozmnażają się w wysokich temperaturach i skutkują tak częstym latem zatruciem pokarmowym. Ponadto pikantne jedzenie w upały wzmaga pocenie się organizmu - czyli naturalny proces chłodzenia.

 

Dlatego przepis na warzywne curry jest idealnym pomysłem na lato w trakcie postu dr Dąbrowskiej. Robi je się bajecznie łatwo, nawet Karolina była zdziwiona, że to taka prosto sprawa.

 

Składniki na warzywne curry:

 

1 brokuł

1 cukinia

2 średniej wielkości cebule

2 średnie pomidory

kawałek imbiru ok. 3 cm

1 papryka

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

natka pietruszki/kolendra

łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

sól, pieprz

 

NIE DODAJEMY ŻADNEGO TŁUSZCZU, NAWET DO PODSMAŻANIA WARZYW!

 

Wszystkie warzywa myjemy, czerwoną paprykę rozkrawamy, wycinamy pestki, i kroimy w kostkę. Cukinię, cebulę i czosnek tez kroimy w kostkę. Chili zostawiamy z pestkami i kroimy w drobne paseczki.

 

Do garnka wlewamy trochę wody i podgrzewamy ją.

 

Do gotującej się wody wrzucamy paprykę, cukinię, cebulę, chilli, czosnek imbir oraz pomidor. Całość mieszamy i przez chwilę "podsmażamy w garnku".

 

Po kilku minutach zalewamy warzywa wodą, tak pół garnka wody i gotujemy około 10 minut.

 

Brokuł wrzucamy pod koniec gotowania i gotujemy przez około 5. Jeżeli woda z garnka nie wyparowała, odlewamy ją łyżką. Na koniec dodajemy przyprawy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy drobno pokrojoną kolendrą lub natką pietruszki.

 

My tym razem wybrałyśmy kolendrę, bo jej liście są bogate w witaminę B2, B3, A, foliany, beta-karoten i witamina C. To zioło jest również dobrym źródłem takich minerałów jak potas, wapń, żelazo czy magnez. Kolendra ma również silne właściwości odtruwające, ponieważ liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu.