À la lasagne:

 

3 duże cukinie
3 marchewki
2 pietruszki
½ selera
½ pora
½ kalafiora
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 puszki pomidorów
2 szczypty ostrej papryki
sól
pieprz

Cebulę obieramy ze skóry, drobno kroimy i smażymy na suchej patelni grillowej. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie podsmażamy na patelni i odkładamy na bok. Pora kroimy w drobne piórka, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy je razem z porem do podsmażonej cebuli. Całość podlewamy przecierem pomidorowym i dusimy 7 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy, wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem przekładamy lasagne.

W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy plastry cukinii, na nich kładziemy 1/3 farszu, następnie farsz przykrywamy kolejnymi plastrami cukinii i znowu na nie kładziemy farsz. Tę czynność powtarzamy trzy razy. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800 C przez 30 minut.