W Kuchni Mistrzów Napoli - Liverpool 3:2
Druga kolejka Ligi Mistrzów przyniosła nam wiele ciekawych starć nie tylko tych piłkarskich, ale także kulinarnych. W Kuchni Mistrzów do walki stanęła Karolina Szostak i zawodowy kucharz Tomasz Karolak. Czyją potrawę wyżej ocenili eksperci piłkarscy, którzy zasiedli w nowoczesnym studiu Polsatu Sport?
Od dwóch dni w studiu Ligi Mistrzów możemy obserwować nowy element. To kuchnia mistrzów, w której Karolina Szostak i Tomasz Karolak przygotowują dania kojarzące się z zespołami rozgrywającymi mecz danego dnia. Eksperci Polsatu Sport dokonują degustacji i głosują na smaczniejszą ich zdaniem potrawę.
W środę tematem przewodnim był mecz Napoli z Liverpoolem. Prezenterka Polsatu Sport uraczyła gości w studiu żabnicą z puree z białej fasoli ze smażoną fasolą z chorizo, w tym wypadku symbolizującą Liverpool. Zawodowy kucharz przygotował zaś comber jagnięcy z polentą, smażoną kukurydzą i lubczykiem - czyli potrawę związaną z Napoli.
We wtorek, gdy Kuchnia Mistrzów debiutowała na antenie, pojedynek nie został rozstrzygnięty. Inaczej było w środę. Roman Kołtoń i Dariusz Dziekanowski bez wahania opowiedzieli się za jagnięciną. Bartosz Kwolek i Arkadiusz Wichniarek optowali za rybą. Głos decydujący miała prowadząca studio Paulina Chylewska, która wybrała comber jagnięcy. W ten sposób rywalizacja została rozstrzygnięta na korzyść kucharza i Napoli.
NAPOLI
Przepis na comber jagnięcy z polentą, smażoną kukurydzą i lubczykiem
200 gramów combra jagnięcego
olej do smażenia
20 gramów masła
ząbek czosnku
sól/pieprz
200 g kaszy kukurydzianej (polenty)
1 kolba kukurydzy
1 czerwona cebula
kilka gałązek lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
natka pietruszki
tymianek
Młody comber jagnięcy przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Polentę gotować w mleku i śmietanie przez ok. 30 minut, często mieszając, dodać kawek masła i parmezanu. Następnie wystudzić, pokroić w porcje. Smażyć na suchej patelni ok. 3 minuty.
Kukurydzę gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut, Następnie pokroić w mniejsze kawałki.
Jagnięcinę smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu po ok 4-5 minut z każdej strony.
LIVERPOOL
Przepis na żabnicę z puree z białej fasoli ze smażoną fasolą z chorizo
Ryba:
160 g świeżej ryby żabnicy
olej do smażenia
sól
400 g fasoli białej
100 g chorizo
1 czerwona papryka
sól/pieprz
Sos:
100 ml mleka
100 ml śmietany 36%
100 g chorizo
Świeży kawałek żabnicy pokroić w mniejsze porcje po ok. 180 gramów. Fasolę namoczyć przez całą noc. Następnie ugotować, podzielić na dwie części. Jedną cześć zostawić, z drugiej, przekładając do miksera zrobić puree, doprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę Chorizo pokroić w kostkę, wrzucić na sucha patelnie i powoli wytapiać z niej tłuszcz smażąc. Następnie dodać do kiełbasy pozostała cześć fasoli. Rybę posolić, doprawić pieprzem. Smażyć od strony skóry przez 5 minut, następnie wyłączyć ogień, przewrócić rybę na druga stronę, wrzucić kawałek masła i zostawić na ok. 4-5 minut.
W załączonym materiale wideo zobaczcie jak wyglądały dania Karoliny Szostak i Tomasza Karolaka.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze