Pierwszy odcinek nowego programu Karoliny Szostak "Po zdrowie"
Zapraszamy na premierowy odcinek nowego programu Karoliny Szostak i Marty Kordyl! Będzie się działo... a na pewno gotowało! Panie zaprezentowały jak łatwo przygotować zakwas z buraka wyjaśniając, dlaczego powinno się właśnie od niego rozpoczynać dzień!
Zdanie „ale z ciebie burak”, na naszej diecie nabiera zupełnie nowego znaczenia. Na poście doktor Ewy Dąbrowskiej i na innych dietach, o których będziemy mówiły w programie, buraki to zdecydowanie nasz super food. Są tak zdrowe, że wręcz trzeba je jeść codziennie, a najlepiej dwa razy dziennie. Dlatego w pierwszym odcinku naszego programu „Po zdrowie” z Karoliną i Martą po prostu musiałyśmy zacząć od buraków, a dokładniej ich jeszcze zdrowszego odpowiednika czyli zakwasu z buraków. Taki sok, najlepiej zrobiony własnoręcznie powinno się pić codziennie rano, i to nie tylko podczas postu dr Dąbrowskiej.
A teraz szybka instrukcja obsługi. Potrzebujemy:
2-3 kg buraków
4-5 ząbków czosnku
liść laurowy (4-5 listków)
ziele angielskie (4-5 ziarenek)
sól, pieprz
przegotowana woda
duży słoik najlepiej 3-litrowy
rękawiczki do obierania buraków
1. Do wcześniej sparzonego słoika wrzucamy obrane i pokrojone w średniej grubości plastry buraki
2. Każdą buraczaną warstwę przekładamy ząbkiem czosnku (jeżeli zakwas ma być mniej czosnkowy, to na jedną warstwę- pół ząbku czosnku), zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną pieprzu. I tak aż do momentu, kiedy warstwy buraka zajmą 3/4 słoika.
3. Buraki zalewamy przegotowaną, ostudzoną i posoloną wodą (1 litr wody- 1 łyżka soli). Słoik mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 5-7 dni. (ja trzymam go w kuchni pod stołem).
4. Po tygodniu odkręcam słoik, usuwam pianę, która znajduje się na wierzchu słoika i sok przelewam do małych buteleczek lub słoików. Zakwas w małych słoiczkach przechowuję w lodówce nawet kilka tygodni.
A co z burakami z zakwasu?
Oczywiście zjadam je! Robię z nich pyszną sałatkę z kiszonych buraków. Dla Karoliny robię zakwas z buraków z majerankiem, czyli po prostu wsypuję do słoika poza pieprzem łyżeczkę majeranku.
Przepisów na zakwas jest wiele, niektórzy dodają jeszcze kromkę chleba na zakwasie, albo ogórka kiszonego. Wszystkie wersje przetestowałam i powiem szczerze, że ta najprostsza smakuje mi najbardziej. Mój zakwas jest prawie tak dobra jak ten, który codziennie pije Karolina z przełomu w odżywianiu.
P.S
I proszę nie zniechęcajcie się, jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie wam zakwas. To się zdarza najlepszym, z zakwasem z buraków jest jak z kiszeniem ogórków albo kapusty. Czasami nie wychodzi. Najlepszym kucharzom czasami zdarza się wpadka. A my przecież dopiero zaczynamy.
Zapraszamy na oficjalny fanpage programu "Po zdrowie z Martą i Karoliną" TUTAJ.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze