W tej rywalizacji Aleksandra Szwed reprezentowała kuchnię włoską i przygotowała "Pasta alla vongole", czyli tradycyjną neapolitańską pastę z owocami morza:

 

Składniki:

 

Makaron
500g mąki
4 jajka
50ml oliwy z oliwek

 

25g krewetek
200g muli
2 pomidory
świeża kolendra
200g masła
100ml białego wina
ząbek czosnku
ostra papryczka
natka pietruszki.

 

Tomasz Karolak reprezentujący kuchnię francuską, postawił natomiast na klasykę, rybę smażoną na maśle z dodatkami – "Sola dover meuniere".

 

Składniki:

 

300g świeżej ryby (sola)
20g mąki pszennej
100g migdały – płatki
200g szpinak
250g ziemniaki
200g masła
100ml śmietana (36%)
cytryna
ząbek czosnku.

 

Oba dania wyglądały bardzo smakowicie, a zdaniem ekspertów Polsatu Sport w "kuchennej" rywalizacji Napoli było lepsze od PSG 3:2, czyli wygrała "pasta alla vongole" Aleksandry Szwed. W boiskowym starciu obu ekip padł natomiast remis 1:1.

 

Jak powstawały potrawy "Kuchni Mistrzów"? Zobacz w załączonym materiale wideo.