Manchester United

 

Skrei z porem i soczewicą

 

Świeży filet z ryby Skrei 180 g
Por 3 sztuki
Soczewica zielona 200 g
Ziemniaki 100 g
Masło 100 g
Śmietana 36% 200 ml
Kilka gałązek tymianku
Czosnek
Boczek wędzony 50 g
Sól / Pieprz

 

Boczek przesmażyć w garnku, nawet przypalić.

 

Następnie dodać zieloną soczewicę, delikatnie uprażyć, po czym zalać wodą, ale tylko do przykrycia soczewicy. Dodać kilka kropel oliwy z oliwek, delikatnie posolić, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.


Pierwszego pora umyć, posiekać, udusić do miękkości, bez soli i zrobić puree.

 
Ziemniaki ugotować, dodać kawałek masła, śmietanę, zrobić puree.


Teraz należy połączyć puree ziemniaczane z puree z pora, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Drugiego pora, umyć i osuszyć, jego białą część pokroić w kawałki ok. 4 cm.


Następnie wrzucić do wrzątku z solą, pieprzem, gałązką tymianku, masłem, liściem laurowym, gotować do miękkości, ok. 12 minut.


Trzeciego pora umyć, pokroić w krążki, posolić i usmażyć.


Świeża rybę pokroić w porcje po ok. 180 g, posolić.


Smażyć na rozgrzanym oleju od strony skóry ok. 4 minuty.


Następnie przewrócić na drugą stronę, zmniejszyć ogień.


Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę tymianku i kawałek masła. Tak dusić ok. 4 minuty.

 

Ułożyć wszystkie elementy dania na talerzu.

 

Paris Saint-Germain

 

Policzki z jelenia z selerem

 

Policzki z jelenia 0,5 kg
Czerwone wino 500 ml
Wywar warzywny 1 litr
Seler 1 kg
Marchewka 200 g
Pietruszka 100 g
Cebula 200 g
Musztarda francuska z gorczycą 200 g
Natka pietruszki
Lubczyk
Czosnek
Kilka gałązek rozmarynu i tymianku
Masło 100 g
Sól / Pieprz

 

Policzki z jelenia, zamarynować. Włożyć je do naczynia, zalać czerwonym wytrawnym winem i wywarem warzywnym, do przykrycia mięsa, dodać pokrojone dwie marchewki, jedną pietruszkę, seler naciowy, korzeń selera, dwie cebule, główkę czosnku, kilka gałązek rozmarynu, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka gwiazdek anyżu, kilka lasek cynamonu, 100 ml miodu, pieprz w ziarnach i sól.

 

Tak zamarynowane mięso zostawiamy w lodówce na 12 godzin.


Następnego dnia, należy wyjąć policzki z marynaty, a ją samą przecedzić.


W czystym wywarze, bez warzyw i przypraw, który powstał gotujemy policzki na małym ogniu ok. 2-2,5 godziny.

 

Korzeń selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.


Następnie doprawiamy solą, dodajemy kawałek masła i robimy puree.


Do puree z selera, dodajemy solidną porcje musztardy francuskiej z gorczycą.


Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na kawałki w dowolne kształty, im ciekawsze tym lepiej wizualnie.


Przesmażamy je na rozgrzanym oleju z czosnkiem, gałązką tymianku, do przypalenia.


Następnie przekładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą morską, grubo mielonym czarnym pieprzem i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.


Po wyjęciu z pieca (uwaga, bardzo gorące) warzywa posypujemy świeżą kolendrą.


Składamy danie na talerzu - puree z selera z musztardą z gorczycą, następnie policzki duszone z sosem i nasze pieczone warzywa korzeniowe z kolendrą.


Smacznego!

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.