Juventus

 

Lasagne z mięsem i szpinakiem

 

Składniki:

 

Płaty makaronu lasagna 500 g
Mięso mielone wołowo–wieprzowe 500 g
Marchewka 200 g
Pietruszka 100 g
Cebula biała 200 g
Pomidory pelatti 200 g
Szpinak 200 gramów
Świeża bazylia pęczek
Czosnek
Białe wino 200 ml
Wywar warzywny 200 ml
Ser parmezan 100 g
Masło 200 g
Mąka pszenna 200 g
Mleko 500 ml
Gałka muszkatałowa
Kilka gałązek tymianku
Sól/Pieprz


Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, na małych oczkach.

 

Mięso mielone wołowo–wieprzowe doprawić solą i pieprzem.

 

W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy mięso.

Następnie już po przesmażeniu wyjmujemy je z garnka.

W tym samym rondlu, na tym samym tłuszczu, przesmażamy warzywa ok 5-6 minut.

 

Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.

Zalewamy białym winem i gotujemy do odparowania.

Do wszystkiego dodajemy z powrotem mięso, zalewamy pomidorami pelatti i wywarem warzywnym.

Doprowadzamy do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

 

Plastry makaronu gotowujemy przez ok 3 minuty w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy, po czym przekładamy do zimnej, aby je zahartować. Po wyjęciu z zimnej wody przelewamy oliwą po to, aby się nie posklejały.

 

Przygotowujemy sos beszamelowy.

 

W garnku rozpuszczamy masło, tak aby się zagotowało, do masła wsypujemy przesianą mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając. Uważając, aby nie przypalić, dodajemy szczyptę soli, biały pieprz mielony i gałkę muszkatołową. Na tym etapie wlewamy ciepłe mleko. Cały czas mieszamy do powstania gęstego sosu.

Składamy lasagne.

W żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia układamy na przemian warstwami:


Plastry makaronu, na nie sos beszamelowy, na sos mięso z warzywami i szpinak.
I tak każda następna warstwa.
Makaron, beszamel, mięso, szpinak.
I ostatnia trzecia.
Makaron, sos beszamel, mięso z warzywami, szpinak.

Całość przykrywamy makaronem, polewamy sosem i obsypujemy sowicie startym parmezanem.

Naszą lasagne wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na ok 30–35 minut.

Wyjmujemy z pieca, dajemy chwilę odpocząć i przestygnąć.

 

Kroimy i podajemy.


Atletico Madryt

 

Stek Bavette

 

Składniki:

 

Łata wołowa 250 g
Sałata rzymska 200 g
Cebula szalotka 100 g
Ocet winny czerwony 100 ml
Ziemniaki bataty 200 g
Groszek cukrowy 100 g
Wywar warzywny 200 ml
Natka pietruszki
Kilka gałązek tymianku
Masło 100 g
Czosnek
Cytryna 2 szt
Sól/Pieprz

 

Stek wyjmujemy z lodówki, aby był w temperaturze pokojowej.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Szalotkę kroimy w kostkę.

 

Natkę pietruszki siekamy.

 

Bataty dokładnie myjemy pod chłodną bieżącą wodą.

Następnie kroimy w mniejsze kawałki.

Mogą to być ćwiartki, kostka, możemy w okrągłe części. Jednym słowem tak. jak lubimy.

Przesmażamy bataty na patelni, po czym dodajemy kilka gałązek tymianku, czosnek w ząbkach, sól i pieprz.

Następnie dodajemy łyżkę masła i zalewamy wywarem warzywnym. Tak gotujemy ok. 10 minut do miękkości, uważając, aby nie rozgotować.

Sałatę rzymską myjemy pod zimną wodą, osuszamy.

 

Wyciskamy sok z cytryny.

Groszek blanszujemy we wrzątku, po czym hartujemy w zimnej wodzie.

Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smażymy stek.

Łata wołowa ma to do siebie, że jeśli za długo będziemy ją smażyć, będzie twarda.

Zatem smażymy krótko!

To idealny stek dla osób, które lubią średniowysmażone i krwiste mięsa.

 

Kawałek mięsa nacinamy na skos, w poprzek włókien.

Solimy i pieprzymy.

 

Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smażymy stek grubości ok 1,5 cm.

 

Z każdej strony po 2–3 minuty, nie dłużej.

Następnie zdejmujemy i dajemy mu chwilę odpocząć.

To bardzo szybkie danie.

Na patelnię po steku wrzucamy szalotkę, gałązkę tymianku, wlewamy ocet czerwony winny i masło. Zagotowujemy. W ten sposób mamy bardzo ciekawy sos do naszego mięsa.

Na drugiej patelni, na bardzo małej ilości tłuszczu smażymy sałatę, dodajemy groszek, sól i sok z cytryny.

 

Szybko i energicznie mieszamy i gotowe.

 

Mięso, po odpoczynku, kroimy w poprzek włókien.

Składamy nasz talerz.

Zaczynamy od batatów, następnie nasza sałata smażona z groszkiem i sokiem z cytryny.

 

I oczywiście nasz pyszny, krwisty, ładnie pokrojony stek z łaty wołowej - stek Bavette.

Polewamy sosikiem.

 

Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.