Oficjalne oświadczenie ONICO Warszawa odnośnie meczu z ZAKSĄ

Siatkówka

Władze ONICO Warszawa opublikowały oficjalne stanowisko w związku z dramatycznym i kontrowersyjnym przebiegiem pierwszego meczu finałowego PlusLigi, w którym drużyna z Warszawy przegrała z ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle 2:3. Prezes klubu ze stolicy - Piotr Gacek domaga się weryfikacji wyniku oraz wykluczenia zawodnika Zaksy - Łukasza Kaczmarka.

Prezes Gacek zwrócił się w oświadczeniu do władz Polskiej Ligi Siatkówki z prośbą o zweryfikowanie spotkania na korzyść jego klubu oraz o ukaranie Kaczmarka. - W związku z ogromnymi kontrowersjami, do których doszło w trakcie oraz pod koniec meczu ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - ONICO Warszawa, wnioskujemy o weryfikację końcowego wyniku na korzyść ONICO Warszawa oraz o wykluczenie do końca sezonu zawodnika ZAKSY, Łukasza Kaczmarka - napisano w oświadczeniu.

Zdaniem gości Kaczmarek zachowywał się niedopuszczalnie, kłócąc się z sędzią i wywierając na nim presję, by zmienił on wynik.

"Sędzia nie zdążył zakończyć zawodów tylko i wyłącznie z powodu niedopuszczalnego zachowania zawodnika gospodarzy Łukasza Kaczmarka. Sędzia uległ presji i - łamiąc regulamin - skonsultował decyzję z drugim sędzią i finalnie nie uznał prawidłowo zdobytego przez Nikołaja Penczewa punktu" - napisano w dalszej części oświadczenia.

W piśmie Gacek określa pracę sędziów, jako "karygodną".

"W związku z powyższym wnioskujemy o weryfikację końcowego wyniku na korzyść ONICO Warszawa oraz wykluczenie Łukasza Kaczmarka do końca sezonu 2018/2019. Od reakcji władz PLS zależy nie tylko wynik tej konkretnej rywalizacji. W tej chwili oczy całej sportowej Polski zwrócone są na siatkówkę i na to, jak poradzi sobie z tą sytuacją. Naszym wspólnym celem powinno być budowanie silnej, pozbawionej patologicznych sytuacji, rodzinnej i profesjonalnej ligi siatkówki" - dodano na koniec.

W sobotę temperatura w hali ZAKSY została podniesiona do granic możliwości, ze względu na dramatyczną i kontrowersyjną końcówkę, jaką zafundowali swoim kibicom zarówno siatkarze ONICO Warszawa, ZAKSY Kędzierzyn-Koźle, jak i duet sędziów... Od razu po meczu ONICO złożyło protest dotyczący zmiany decyzji sędziego przy piłce meczowej dla warszawskiej drużyny oraz nieprzyznania jej punktu w czwartym secie.

W załączonych materiałach wideo kontrowersje z meczu ONICO - ZAKSA, skrót oraz fragment "Prawdy Siatki".

AŁ, Polsat Sport