Kuchnia Mistrzów: Beef Wellington czy noga z kaczki z agrestem?
W kolejnym wydaniu Kuchni Mistrzów, przy okazji rewanżowego meczu w półfinale Champions League pomiędzy Liverpoolem i Barceloną, doszło do rywalizacji Beefa Wellington i nogi z kaczki z agrestem. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami obu dań.
Liverpool FC
Beef Wellington z pommes duchesse
Polędwica wołowa 1,5 kg
Suszone grzyby 300 gram
Musztarda Dijon
Ciasto francuskie 300 gram
Ziemniaki 0,5 kg
Masło 200 gram
Śmietana 36% 200 ml
Mleko 200 ml
Gałka muszkatołowa
Jajka 4 sztuki
Szpinak 250 gram
Kilka gałązek tymianku
Czosnek
Sól i pieprz
Polędwice należy bardzo mocno posolić i opruszyć grubo mielonym pieprzem. Następnie, na mocno rozgrzanej patelni, obsmażyć z każdej strony - należy zrobić to bardzo szybko. Później trzeba zdjąć mięso z patelni, nasmarować całe musztardą francuska dijon i włożyć do lodówki w celu wystudzenia.
Namoczyć grzyby suszone, a następnie posiekać i przesmażyć z cebula - do odparowania.
Na stole rozłożyć folię spożywczą lub aluminiowa, a na niej ułożyć nasze ciasto francuskie. Na cieście rozsmarować masę z grzybów, a na niej ułożyć polędwice i zawinąć tak, aby całe mięso było owinięte ciastem. Następnie włożyć do lodówki, aby ładnie się związała.
Po około 20 minutach całość wyjąć z lodówki. Ciasto nasmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem i włożyć do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Potem wyjąć z pieca i dać wellingtonowi odpocząć około 10 minut, po czym pokroić plastry około 3-centymetrowe.
Ziemniaki ugotować na puree. Następnie dodać do niego emulsję z masła, mleka, śmietany i żółtka jaj. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Później przełożyć do worka cukierniczego i szprycować pożądany kształt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość, razem z polędwicą, włożyć do pieca i piec około 15 minut - do czasu kiedy ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Szpinak umyć pod bieżącą, zimna woda, a następnie bardzo dokładnie wysuszyć. Przesmażyć szybko na maśle z czosnkiem i doprawić solą.
Na talerzu ułożyć szpinak, obok soczysty kawałek wołowiny i tuż przy nim ziemniaki pommes duchesse. Gotowe!
FC Barcelona
Noga z kaczki z agrestem
Noga z kaczki - 4 sztuki ok 1 kg
Agrest 300 gram
Czerwona cykoria 2 sztuki
Fioletowa marchew
Sok z pomarańczy 100 ml
Wiśnie 200 gram
Wino czerwone 250 ml
Cukier brązowy
Kilka gałązek rozmarynu
Czosnek
Masło 100 gram
Sól i pieprz
Nogę z kaczki posolić i obsmażyć od strony skóry. Następnie zalać czerwonym winem do przykrycia mięsa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka gałązek tymianku i pieprz czarny w ziarnach. Włożyć do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 2 godziny.
Fioletową marchew obrać, pokroić w drobne kawałki i gotować do rozgotowania w soku z pomarańczy. Następnie zrobić z niej puree, doprawić solą i kawałkiem masła.
Cykorię pokroić w pół, później przesmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Opruszyć cukrem brązowym, dodać szczyptę soli i wrzucić do niej agrest, wiśnie i kawałek masła.
Wlać kieliszek wina i zagotować tak, aby wino odparowało alkohol.
Na talerzu rozsmarować puree z fioletowej marchwi. Na nim ułożyć upieczoną nogę z kaczki, a obok - cykorię. Wszystko polać agrestem i wiśniami z sosem, który powstał podczas gotowania. Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze