Kuchnia Mistrzów: Holenderski halibut kontra angielska karkówka

Piłka nożna

W przedostatniej już Kuchni Mistrzów holenderski halibut z karczochami "stanął okoniem" angielskiej karkówce jagnięcej z czerwoną soczewicą. Zobaczcie jak przyrządzić pyszne dania!

Ajax Amsterdam


Halibut z karczochami

 

Halibut świeży 300 g
Karczochy 200 g
Cebula szalotka 100 g
Ziemniaki 200 g
Boczek wędzony 100 g
Białe wino 200 ml
Masło 100 g
Kilka gałązek tymianku
Czosnek
Sól/Pieprz

 

Tuszkę halibuta faszerujemy tymiankiem, czosnkiem i jedną limonka bądź cytryną.

 

Układamy na blasze papier do pieczenia, na nim część soli morskiej grubo ziarnistej, układamy rybę na soli, a drugą jej częścią zasypujemy halibuta.

 

Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na czas 25-30 minut.

 

Karczochy, cebulę szalotkę przesmażamy na boczku pokrojonym w kostkę, dodajemy ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku.

 

Rybę wyjmujemy z pieca, zdejmujemy sól i delikatnie zdejmujemy rybę z ości.

 

Składamy danie.

 

Na talerzu układamy przesmażone karczochy z cebulą i boczkiem, na nich układamy rybę.

 

Smacznego!

 

 

Tottenham Hotspur


Karkówka jagnięca z czerwona soczewicą

 

Karkówka jagnięca 1 kg
Czerwona soczewica 300 g
Pomidory malinowe 0,5 kg
Szparagi zielone 200 g
Wywar warzywny 200 ml
Cebula szalotka 100 g
Świeża kolendra
Natka pietruszki
Czosnek
Sól/Pieprz

 

Karkówkę jagnięcą marynujemy w czosnku, soli, pieprzu i natce pietruszki, zostawiamy na noc w lodówce.


Czerwoną soczewicę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 15-20 minut, do miękkości. Uważając, aby jej nie rozgotować.


Szparagi gotujemy tylko 2 minuty w emulsji wody z masłem, z odrobiną soli.

 

Pomidory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do emulsji ze szparagami.

 

Karkówkę kroimy w plastry, około 2 cm następnie obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu około 2 minuty z każdej strony, wyłączamy ogień.

 

Na patelnię wrzucamy kawałek masła, gałązkę rozmarynu i tak dusimy około 3 minuty.

 

Składamy danie.

 

Na talerzu układamy soczewicę, na niej soczyste kawałki pysznej karkówki, obok szparagi z pomidorami.

 

Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

AŁ, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze