Kuchnia Mistrzów: Finałowa kolacja!

Piłka nożna

Czas na finałową kolację w Kuchni Mistrzów! Ostatni akord wybrzmi, gdy na stół trafią gęsia wątróbka z wiśniami i tostowaną brioche oraz stek Tomahawk z ziemniaczanym gratine. Zobaczcie, jak przyrządzić pyszne dania!

Gęsia wątróbka z wiśniami i brioche

 

Gęsia wątróbka 200 g

Brioche/Chałka
Wiśnie 300 g
Porto 100 ml
Cykoria 2 szt
Sok z pomarańczy 100 ml
Cukier brązowy 100 g
Kilka gałązek tymianku i rozmarynu
Masło 200 g 
Sól

 

Wątróbkę kroimy w kawałki około 2 cm.


Świeżą chałkę bądź brioche prosto z piekarni kroimy w plastry ok. 1 cm.


Następnie prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.


W rondlu robimy karmel z brązowego cukru, po czym wrzucamy do niego gałązkę rozmarynu.


Następnie dodajemy wiśnie i zalewamy czerwonym winem np. Porto - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.


Cykorie kroimy na pół. Na rozgrzanej patelni obsmażamy w małej ilości tłuszczu, po czym na patelnię wlewamy sok z pomarańczy.

 

Zagotowujemy, doprawiamy solą do smaku i dodajemy kawałek masła.


Gotujemy przez około 2–3 minuty.


Rozgrzewamy suchą patelnię, tę po chałce, i układamy kawałki naszej wątróbki.


Smażymy na wytapiającym się tłuszczu przez około 3 minuty.


Następnie przewracamy wątróbkę na drugą stronę.


Dodajemy kawałek masła, gałązkę tymianku, doprawiamy solą i wyłączamy ogień.


Tak dusimy w gorącym maśle 2 minuty.


Składamy nasze finałowe danie.


Na talerzu układamy chałkę, na niej układamy pyszną wątróbkę.


Obok układamy pomarańczową cykorię.


A na całym talerzu dookoła rozkładamy pyszne wiśnie w winie.

 
Smacznego!

 

 

Stek Tomahawk z ziemniaczanym Gratine

 

Antrykot wołowy z kością żebrową 1,5 kg
Ziemniaki 1 kg
Śmietana 36% 300 ml
Parmezan 100 g
Gałka muszkatołowa 
Czosnek 
Kilka gałązek tymianku i estragonu
Zielone szparagi 200 g
Młode marchewki 300 g
Zielona fasolka szparagowa 200 g
Wywar warzywny 300 ml
Masło 200 g
Sól/Pieprz

 

Stek wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed smażeniem po to, aby nabrał temperatury pokojowej.


Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością tłuszczu.


Obsmażamy nasz piękny stek z każdej strony po około 2 minuty.


Następnie kładziemy na nim kilka gałązek tymianku, kawałek masła, kilka ząbków czosnku, sowicie oprószamy solą i czarnym pieprzem i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut, jeśli chcemy uzyskać średni stopień wysmażenia. Wkładamy na 10 minut dłużej, jeśli chcemy mieć stek bardziej wysmażony.


Po wyjęciu z pieca odstawiamy na około 10 minut, aby mięso odpoczęło, a następnie pyszne i soczyste kroimy w cienkie plastry.


W garnku nastawiamy śmietanę z kilkoma gałązkami estragonu, możemy do niej dodać czosnek, liść laurowy, czy pieprz czarny w ziarnach.


Tak gotujemy śmietanę przez około 15 minut, uważając, aby nie wykipiała.


Później przecedzamy ją przez sitko.


Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry.


Następnie wkładamy do rondla ze śmietaną, podgrzewamy i gorące ziemniaki już bez śmietany przekładamy do foremki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.


Ziemniaki układamy na zakładkę, czyli jeden na drugim.


Posypujemy po wierzchu tartym parmezanem.


Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.

 
Po tym czasie wyjmujemy z pieca, czekamy około 15 minut wyciągamy z formy i kroimy w pożądane przez nas kawałki.


Szparagi obieramy z łyka i blanszujemy przez około 1 minutę we wrzątku, później gotujemy przed wydaniem w emulsji maślanej.


Zieloną fasolkę szparagową blanszujemy we wrzątku, po czym podobnie jak szparagi podgrzewamy w emulsji maślanej, doprawiając solą.


Młode marchewki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z kawałkiem masła i gwiazdką anyżu.


Składamy nasze pyszne danie.


Na talerzu układamy ziemniaki Gratine.


Obok plastry soczystej, pysznej, polskiej wołowiny i dookoła świeże zdrowe, sezonowe warzywa.


Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym PolsaciePlusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

AŁ, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze