Kuchnia Mistrzów: Włoskie cannelloni kontra angielska ryba

Piłka nożna

W pierwszej w tym sezonie Kuchni Mistrzów włoskie cannelloni z kaczką rodem z Neapolu stanie w szranki z rybą kulbin z dodatkami a’la Liverpool! Zobaczcie jak przyrządzić pyszne dania!

Cannelloni z kaczką: 


Nogę z kaczki obsmażamy. Następnie z warzywami, solą, pieprzem w ziarnach oraz liściem laurowym i zielem angielskim wkładamy do pieca, zalaną czerwonym winem. Pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 160 stopni. Następnie studzimy i zdejmujemy mięso z kości.

Mięsem faszerujemy makaron. Następnie przygotowujemy sos beszamel. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy przesianą mąkę pszenną, a kiedy się rozpuści, zalewamy ciepłym mlekiem. W osobnym garnku rozpuszczamy cukier, tak, aby powstał karmel. Uwaga: bardzo gorące! Kiedy mamy karmel, wrzucamy do niego świeżą żurawinę , gotujemy przez około trzy minuty.


Na blasze w piecu układamy naczynie żaroodporne: na spodzie sos beszamel, a na nim nadzianą kaczka cannelloni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwadzieścia minut.

Składamy danie: na talerzu układamy gorące cannelloni, oblewamy żurawiną. Wszystko posypujemy tartym serem pecorino.

 

Makaron cannelloni – 1 opakowanie
Noga z kaczki – 500 gram
Ser Pecorino
Żurawina – 200 gram
Marchew
Seler naciowy
Por
Cebula
Czosnek
Tymianek
Sól/Pieprz


Beszamel:
Masło – 100 gram
Mąka pszenna – 200 gram
Mleko – 500 ml
Gałka muszkatołowa

Kulbin z solirodem i kurkami:


Kurki oczyszczamy pędzelkiem (ale nie w wodzie, ponieważ są higroskopijne i nasiąkają woda). Bob blanszujemy we wrzątku przez dwie minuty i zdejmujemy łupinę. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, po czym pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek kroimy drobno.


Rybę smażymy od skóry, na rozgrzanym tłuszczu ok. czterech-pięciu minut, solimy. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, wyłączamy gaz. Na patelnię do ryby wrzucamy kawałek masła, czosnku i tymianku. Na drugiej patelni obsmażany grzyby, po chwili dodajemy soliród, bob i pomidory i zalewamy odrobiną białego wina. Dodajemy kawałek masła, sól i pieprz do smaku.


Składamy danie: na talerzu układamy kurki z solirodem, bobem i pomidorami, a na naszym ragout układamy pyszną rybę.

 

Kulbin filet – 200 gram

Kurki – 200 gram
Bob – 100 gram
Soliród
Pomidor malinowy
Masło – 100 gram
Natka pietruszki
Czosnek
Tymianek
Sól/Pieprz

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

seb, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze