Kuchnia Mistrzów: Włoskie cannelloni kontra angielska ryba
W pierwszej w tym sezonie Kuchni Mistrzów włoskie cannelloni z kaczką rodem z Neapolu stanie w szranki z rybą kulbin z dodatkami a’la Liverpool! Zobaczcie jak przyrządzić pyszne dania!
Cannelloni z kaczką:
Nogę z kaczki obsmażamy. Następnie z warzywami, solą, pieprzem w ziarnach oraz liściem laurowym i zielem angielskim wkładamy do pieca, zalaną czerwonym winem. Pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 160 stopni. Następnie studzimy i zdejmujemy mięso z kości.
Mięsem faszerujemy makaron. Następnie przygotowujemy sos beszamel. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy przesianą mąkę pszenną, a kiedy się rozpuści, zalewamy ciepłym mlekiem. W osobnym garnku rozpuszczamy cukier, tak, aby powstał karmel. Uwaga: bardzo gorące! Kiedy mamy karmel, wrzucamy do niego świeżą żurawinę , gotujemy przez około trzy minuty.
Na blasze w piecu układamy naczynie żaroodporne: na spodzie sos beszamel, a na nim nadzianą kaczka cannelloni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwadzieścia minut.
Składamy danie: na talerzu układamy gorące cannelloni, oblewamy żurawiną. Wszystko posypujemy tartym serem pecorino.
Makaron cannelloni – 1 opakowanie
Noga z kaczki – 500 gram
Ser Pecorino
Żurawina – 200 gram
Marchew
Seler naciowy
Por
Cebula
Czosnek
Tymianek
Sól/Pieprz
Beszamel:
Masło – 100 gram
Mąka pszenna – 200 gram
Mleko – 500 ml
Gałka muszkatołowa
Kulbin z solirodem i kurkami:
Kurki oczyszczamy pędzelkiem (ale nie w wodzie, ponieważ są higroskopijne i nasiąkają woda). Bob blanszujemy we wrzątku przez dwie minuty i zdejmujemy łupinę. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, po czym pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek kroimy drobno.
Rybę smażymy od skóry, na rozgrzanym tłuszczu ok. czterech-pięciu minut, solimy. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, wyłączamy gaz. Na patelnię do ryby wrzucamy kawałek masła, czosnku i tymianku. Na drugiej patelni obsmażany grzyby, po chwili dodajemy soliród, bob i pomidory i zalewamy odrobiną białego wina. Dodajemy kawałek masła, sól i pieprz do smaku.
Składamy danie: na talerzu układamy kurki z solirodem, bobem i pomidorami, a na naszym ragout układamy pyszną rybę.
Kulbin filet – 200 gram
Kurki – 200 gram
Bob – 100 gram
Soliród
Pomidor malinowy
Masło – 100 gram
Natka pietruszki
Czosnek
Tymianek
Sól/Pieprz
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze