Kuchnia Mistrzów: Bayern - Crvena zvezda, czyli policzki wieprzowe kontra jagnięce cevapči

Piłka nożna

W środę w Kuchni Mistrzów Tomasz Karolak i Aleksandra Szwed przygotowali kolejne pyszne dania. Niemiecka myśl gastronomiczna została zaklęta w postaci wieprzowych policzków, natomiast serbską kuchnię dumnie reprezentowało klasyczne cevapči. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!

Bayern Monachium

 

Policzki wieprzowe z puree z czerwonej kapusty

 

Policzki wieprzowe 1 kg

Czerwone wino 1 l

Marchew 200 g

Seler naciowy 1 szt

Por, biała część

Cebula 2 szt

Czosnek

Tymianek

Czerwona kapusta 2 główki

Czerwona cebula 1 szt

Śliwki węgierki 0,5 kg
Gwiazdka anyżu

Laska cynamonu
Goździki

 

Policzki wieprzowe płuczemy, osuszamy dokładnie i oczyszczamy z błon, po czym opruszamy sola i pieprzem.


Warzywa kroimy w mała kostkę. W garnku na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso do koloru, później zdejmujemy, a do garnka wrzucamy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Po przesmażeniu dodajemy mięso, zalewamy winem tak, aby przykryło wszystko i na wolnym ogniu gotujemy przez około 2 godziny.

 

Czerwoną kapustę szatkujemy, czerwoną cebulę kroimy w pióra. Wszystko wkładamy do garnka, przesmażamy chwilę i zalewamy wywarem warzywnym do 1/3 wysokości. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną miodu, po czym miksujemy na puree.

 

Śliwki myjemy, następnie przekrawamy w pół, wyjmujemy pestkę.


W garnku robimy karmel, uwaga bardzo gorące! Do karmelu wrzucamy połówki śliwek, laskę cynamonu, goździk i anyż, delikatnie solimy. Gotujemy przez około 4-5 minut.

 

Składamy nasze pyszne danie. Na talerzu układamy piękne fioletowe puree z czerwonej kapusty, na nim kładziemy delikatne policzki a dookoła śliwki.


Smacznego!

 

FK Crvena zvezda


Cevapči jagnięce z kasza bulgur


Mielona jagnięcina 1 kg
Kolendra
Czosnek
Czuszka papryczka
Kmin rzymski
Papryka wędzona
Kasza bulgur 0,5 kg
Pomidory malinowe 200 g
Tymianek
Ogórek świeży zielony 2 szt
Sól /Pieprz

Pikla
Woda 300 ml
Ocet biały winny 200 ml
Cukier 100 g
Imbir
Liść laurowy
Ziele angielskie

 

Przygotowujemy pikle, wodę, cukier, ocet, imbir, kolendrę, czuszkę, ziele i liść laurowy wkładamy do garnka i zagotowujemy, po czym studzimy.

 

Kaszę bulgur płuczemy pod bieżąca wodą, następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy do miękkości przez około 15 minut. Solimy do smaku. Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę.

 

Zielonego ogórka zalewamy zimną piklą po to, aby miał piękny żywy zielony kolor i zostawiamy na około 15 minut.

 

Jagnięcinę mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, świeżą siekaną kolendrą, czuszką i czosnkiem. Dodajemy kminek i wędzona paprykę. Formujemy kotlety. Wrzucamy na rozgrzana patelnie grillową i obsmażamy z każdej strony.

 

Składamy danie. Na talerz wysypujemy kaszę z pomidorami, na niej układamy nasze pyszne bałkańskie Cevapči obok piklowany ogórek.


Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

Tomasz Karolak, AŁ, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze