Wichniarek zadebiutował w Kuchni Mistrzów!

Piłka nożna

Grał w reprezentacji Polski, występował w polskich i niemieckich klubach, obecnie jest ekspertem Polsatu Sport oraz... kucharzem. Mowa o Arturze Wichniarku, który we wtorkowym studiu Ligi Mistrzów zamiast mikrofonu, chwycił za... noże i widelce, zostając specjalistą od gastronomii!

Widzowie Polsatu Sport Premium przyzwyczaili się do widoku Karoliny Szostak oraz Aleksandry Szwed w Kuchni Mistrzów. Obie panie "rywalizowały" z ekspertem kulinarnym Tomaszek Karolakiem. Tym razem kuchnią zawładnęli panowie, ale przecież mówi się, że to właśnie mężczyźni są najlepszymi kucharzami...

 

Czy to stwierdzenie będzie pasować do Wichniarka, dla którego to zupełnie nowa rola? Do tej pory ekspert i komentator, wcześniej piłkarz i reprezentant Polski, postanowił założyć kuchenny fartuch zamiast piłkarskiego trykotu. W studio nie brakowało z tego powodu zabawnych stwierdzeń...

 

Chciałem powiedzieć, że jak graliśmy razem w Widzewie, to nie umiał nawet zagotować wody, więc bardzo się obawiam co z tego wyjdzie (śmiech) - skwitował z uśmiechem będący w studio Tomasz Łapiński.

 

Zadaniem Wichniarka było przygotowanie pieczonego kurczaka sielskiego z batatami. Danie, które reprezentowało Bayern Monachium. - Bayern na pewno nie kojarzy się z kurczakiem, ale być może usmażę go tak, jak Bayern usmaży Tottenham w Londynie. Mam nadzieję, że Lewy i spółka zaprezentują się z jak najlepszej strony i po dwóch pierwszych kolejkach będą mieli sześć punktów. Coutinho wraca na Wyspy, a więc tam gdzie czuł się do tej pory najlepiej - powiedział ekspert Polsatu Sport, nie tylko od futbolowych smaczków...

 

 


Jak się później okazało, już po przyrządzeniu dania, samemu autorowi kurczak posmakował...

 

 

Bayern Monachium

Pieczony Kurczak Sielski z batatami

 

Kurczak Sielski 1 sztuka
Estragon
Natka pietruszki
Tymianek
Czosnek
Masło 200 gram
Bataty 1 kg
Fasolka zielona szparagowa 300 gram
Migdały 100 gram
Brukselka 200 gram
Wywar warzywny
Sól / Pieprz

 

Kurczaka myjemy, osuszamy i marynujemy w ziołach. Wkładamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wkładamy na blasze do pieca, rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy godzinę.

 

Następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, ciągle podlewając sosem spod pieczeni.

 

Bataty, dobrze wyszorowane, w skórce kroimy w cząstki. Marynujemy w ziołach i czosnku. Układamy na blasze i pieczemy razem z kurczakiem w temperaturze 190 stopni - 20 minut.

 

Brukselkę i fasolkę szparagową blanszujemy, po czym fasolkę gotujemy w emulsji maślanej z odrobiną soli. Brukselkę obsmażany na patelni z tymiankiem.

 

Kurczak po wyjęciu z pieca potrzebuje 10 minut na desce aby odpocząć.

 

Składamy danie, na talerzu układamy bataty pieczone obok pysznego kurczaka i zielonych warzyw.

 

Smacznego

 

Tottenham
Kacze serca z jabłkiem

 

Kacze serca 1 kg
Tymianek
Czosnek
Jabłka szara reneta 1 kg
Chałka 1 sztuka
Czerwone wino 300 ml
Marchewka 100 gram
Pietruszka 100 gram
Seler naciowy 2 laski
Liść laurowy / ziele angielskie
Gwiazdka anyżu
Laska cynamonu
Sól / Pieprz

 

Kacze serca płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie suszymy i oczyszczamy z błon.

 

Oprószamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry.

 

W garnku obsmażamy serca, następnie wyjmujemy je a w tym samym rondlu na tym samym tłuszczu obsmażamy warzywa. Następnie dodajemy do nich serca, ziele angielskie, liść laurowy i tymianek.

 

Zalewamy wszystko czerwonym winem i gotujemy 20 minut.

 

Jabłka dzielimy na dwie części - jedną dusimy z anyżem i cynamonem z odrobiną soli, po czym robimy z nich puree. Druga kroimy wedle uznania. Ja wybrałem ćwiartki, piklujemy w zalewie octowej dwie godziny.

 

Chałkę kroimy w grube kromki i tostujemy na suchej patelni.

 

Składamy danie. Na talerzu układamy chałkę na niej pyszne ragout z serc kaczych. Obok puree z szarej renety a na nim piklowane jabłka

 

Smacznego

KN, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie