Barcelona czy Inter? Kolejna batalia w Kuchni Mistrzów

Piłka nożna

Stałym punktem każdego studia Ligi Mistrzów jest jej kuchnia, w której prezentujemy dania związane z poszczególnymi klubami występującymi w tych elitarnych rozgrywkach. Co tym razem przygotowali nasi eksperci od kulinarnych zmagań?

Daniem głównym środowych starć w Lidze Mistrzów to niewątpliwie konfrontacja Barcelony z Interem Mediolan. To oznaczało pojedynek hiszpańsko-włoski pomiędzy Karoliną Szostak oraz Tomaszem Karolakiem. Dziennikarka Polsatu Sport postanowiła przygotować flaki z chorizo i imbirem, natomiast daniem naszego mistrza kuchni było risotto alla milanese.

 

Barcelona
Flaki z chorizo i imbirem

 

Flaki wołowe 2 kg
Marchewka 300 gram
Pietruszka 100 gram
Cebula 500 gram
Wywar warzywny 1 litr
Imbir korzeń 300 gram
Chorizo 500 gram
Papryka wędzona
Czosnek
Tymianek
Majeranek świeży
Liść laurowy / ziele angielskie
Sól /Pieprz

 

Z włoszczyzny nastawiamy esencjonalny wywar. Flaki, fragment żołądka wołowego trzykrotnie obgotować w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem w ziarnach, solą i czosnkiem.

 

Następnie należy je wystudzić i pokroić w cienkie paski. W garnku obsmażamy kiełbasę chorizo lub boczek w zależności co mamy. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę - kroimy drobno w paski, cebule w pióra, czosnek w plasterki.

 

Dodajemy świeży, obrany i pokrojony w paski korzeń imbiru, ziele angielskie, liść laurowy oraz wędzona paprykę. Następnie wrzucamy nasze flaki, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

 

Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy świeży majeranek. Nasze danie podajemy bardzo gorące.

 

Smacznego

 

Inter Mediolan
Risotto alla milanese

 

Ryż do risotto arborio 1 kg
Szalotka 2 sztuki
Czosnek
Tymianek
Wywar warzywny 1 litr
Białe wino 1 litr
Szafran 5 gram
Masło 200 gram
Ser mascarpone 200 gram
Ser pecorino
Krewetki 300 gram
Kolendra
Chilli
Sól /Pieprz

 

Marynujemy krewetki w natce pietruszki, kolendrze, chilli i czosnku. Zostawiamy na dwie godziny w lodówce. Szalotkę i czosnek siekamy. W garnku na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebule szalotkę i czosnek, tak aby nie przypalić.

 

Następnie dodajemy ryż arborio, tymianek oraz szafran, który chwilę przesmażamy. Kiedy zacznie się szklić zalewamy częścią wywaru z warzyw, gotujemy i cały czas mieszamy. Kiedy płyn zacznie odparowywać dodajemy białe wino, cały czas mieszając. Czynność ta, czyli raz wywar, raz wino powtarzamy do póki nie ugotuje się ryż, dopóki ładnie nie wchłonie płynu, trzy razy - 20 minut gotowania.

 

Ryzy nie można rozgotować. Staramy się tak pilnować dania, aby ziarno było w środku twarde. Następnie dodajemy masło oraz część sera mascarpone. Kiedy konsystencja będzie nam odpowiadać, zdejmujemy z ognia. Ja lubię kiedy risotto jest lejące.

 

W tym czasie na drugiej patelni smażymy nasze owoce morza, ja wybrałem krewetki. Sugeruję je tez podlać winem. Składamy nasze pyszne włoskie danie. Na talerzu podajemy pyszne szafranowe lejące się risotto, oprószamy serem pecorino. Na nim chaotycznie rozrzucone krewetki. Na to wszystko ładnie posiekana natka pietruszki po włosku.

 

Smacznego

KN, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze