Kuchnia Mistrzów: Czy czeska gęś rozdziobała hiszpańską tortillę? Sprawdźcie przepisy!

Piłka nożna

W kolejnej odsłonie Kuchni Mistrzów reprezentująca Barcelonę hiszpańska tortilla spróbowała wytrzymać napór czeskiej gęsi prosto z Pragi. Czy smakowity kawałek placka pszennego został rozdziobany i dodatkowo nakryty kultowymi drożdżowymi knedlikami? Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!

Slavia Praga

 

Gęś z knedlikami

 

Noga z gęsi 2 szt
Mąka pszenna 500 g
Mleko 200 ml
Jajka 2 szt
Drożdże 20 g
Cukier
Buraki 1 kg
Masło

 

Gęś marynujemy. Zostawiamy na noc w lodówce natartą solą i pieprzem z czosnkiem i tymiankiem.
Obsmażamy od strony skóry, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego do pieca rozgrzanego do temperatury 160 stopni na około 30 minut. Następnie zmieniamy temperaturę na 180 stopni i tak pieczemy jeszcze 12-15 minut.
Podlewając roztopionym masłem z czosnkiem i ziołami.
Na gęsi układamy kostkę masła lub kaczy tłuszcz.
Buraki w skórze myjemy pod bieżącą wodą i pieczemy pod folią aluminiową razem z gęsią przez około godzinę.
Delikatnie polewamy olejem rzepakowym i sowicie solimy.
Następnie z części buraków robimy puree, miksując je na gładka masę, a drugą część kroimy w drobną kostkę lub półksiężyce.

Z mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn.
Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Formujemy wałki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie przygotowujemy je w piecu na parze albo gotujemy we wrzątku każdy wałek przez około 6 minut.
Nie wrzucamy na raz wszystkich, knedle trochę urosną i mogą się wtedy skleić.

Składamy danie.

Na talerzu rozlewamy puree z buraków, na nim nasze pyszne knedliki drożdżowe, obok pieczoną nogę z gęsi i kawałki buraków tak, jak chcemy, jak mamy ochotę.


Smacznego!

 

Barcelona

 

Tortilla española 

 

Ziemniaki 1 kg
Boczek 200 g
Jajka 4 szt
Mleko 100 ml
Cebula 200 g
Dymka - zielona część
Chorizo
Papryka 1 szt
Sól i pieprz

 

Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w plastry około 0,5 cm.
Cebule kroimy w pióra. Boczek bądź chorizo w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię.
Przesmażamy ziemniaki na boczku z cebulą przez około 8 minut. Następnie odlewamy tłuszcz, a do ziemniaków z cebulą wlewamy masę jajeczną.
Tak smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przewracamy naszą tortillę na patelni na drugą stronę i podobnie na małym ogniu smażymy przez około 5-6 minut.
Zdejmujemy z patelni.
Podajemy gorące z odrobiną kwaśnej śmietany i natki pietruszki.
W opcji bez mięsa, paprykę i dymkę dodajemy do przesmażonej cebuli i ziemniaków.

 

Smacznego!

AŁ, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze