Debiutant w Kuchni Mistrzów! "Kibicuję Juventusowi na przekór"
W trakcie środowego studia Ligi Mistrzów jeden z zaproszonych gości zadebiutował w naszej kuchni. O kim mowa? O Stefano Terrazzino, którego zadaniem było przygotować saltimboccę z dorsza.
Tancerz, piosenkarz, aktor oraz prezenter. Tym razem sympatyczny Włoch wcielił się w rolę kucharza, który dostał zadanie, aby przygotować saltimboccę z dorsza. To rzecz jasna potrawa rodem z Italii. A czy Stefano Terrazzino znajduje czas, aby oglądać futbol?
- Jestem kibicem Juventusu, ale trochę na przekór. Pochodzę z Sycylii, ale u nas w rodzinie mało kto kibicuje Palermo. Ojciec jest fanem Interu Mediolan, więc ja postanowiłem wybrać Juventus - skwitował Terrazzino.
Z kolei gospodarz Kuchni Mistrzów, ekspert kulinarny, Tomasz Karolak tym razem stanął po stronie rosyjskiej, a konkretnie Lokomotiwu Moskwa. Z tej okazji przygotował solankę.
Lokomotiw Moskwa
Solanka
Wywar mięsny 2 litry
Kiełbasa 300 gram
Boczek 200 gram
Szynka wieprzowa 200 gram
Koncentrat pomidorowy
Kiszone ogórki 6 sztuk i woda spod ogórków
Marchewka 2 sztuki
Seler korzeń
Por
Kapary 100 gram
Oliwki 100 gram
Cytryna
Masło 200 gram
Liść laurowy/ziele angielskie
Cebula biała 2 sztuki
Czosnek
Natka pietruszki
Kwaśna śmietana
Sól/Pieprz
W na patelni przesmażamy mięso. Kiełbasę, następnie boczek i szynkę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy warzywa - marchew, seler i por. Przekładamy do garnka z mięsem. Na końcu przesmażamy cebule i czosnek, następnie z powrotem do garnka z mięsem i warzywami
Na tej samej patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy, po czym degradujemy 100 ml czerwonego wina, po czym przelewamy do garnka.
Zalewamy wszystko wywarem mięsnym i gotujemy ok. pół godziny. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ogórki kiszone, razem z wodą spod nich. Dodajemy kapary i pokrojone w pół oliwki. Gałązkę tymianku gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy delikatnie pieprzem. Zupę podajemy bardzo gorącą.
Na wierzch kładziemy kleks z kwaśnej śmietany, układamy plaster cytryny i posypujemy świeżo krojoną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego
Juventus
Saltimbocca z dorsza
Dorsz - dwa kawałki po 200 gram
Szynka parmeńska kilka plastrów
Szałwia
Cytryna
Fasolka zielona szparagowa 100 gram
Pomidory cherry kilka sztuk
Bób 100 gram
Brukselka 100 gram
Młode ziemniaki 300 gram
Masło
Tymianek
Sól /Pieprz
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Następnie suszymy papierowym ręcznikiem. Fasolkę, bob blanszujemy we wrzątku. Następnie studzimy zimną wodą. Ziemniaki gotujemy do miękkości tak aby się nie rozgotowały i nie rozpadły. Pomidory cherry myjemy, kroimy w pół.
Dorsza ok. 200 gram oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Uważamy aby nie przesolić, ponieważ szynka jest słona. Po czym układamy na kawałku dorsza listek szałwii i owijamy go plastrem szynki parmeńskiej.
Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy dorsza od strony zwinięcia szynki. Następnie delikatnie przekładamy na druga stronę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy kawałek masła i czosnku. Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 5 minut.
Warzywa, ziemniaki obsmażamy, następnie dodajemy fasolkę i bob. Na samym końcu pomidory cherry doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Składamy nasze pyszne włoskie danie na talerzu, układamy warzywa prosto z patelni. Na nich piękny kawałek dorsza owiniętego w szynkę.
Smacznego
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze