Kuchnia Mistrzów: Figlarne albondigas kontra wytrawna wołowina po burgundzku

Piłka nożna

Wtorkowy hit, w ramach którego Real Madryt zagra na Santiago Bernabeu z Paris Saint-Germain zelektryzował również Kuchnię Mistrzów! W jej najnowszej odsłonie małe i draczne albondigas zmierzą się z wytrawną wołowiną po burgundzku. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!

Real Madryt

 

Albondigas

 

Mięso mielone wołowe/cielęce 1 kg
Cebula biała 200 g
Czosnek
Kolendra
Chilli
Pomidory bez skóry 4 szt
Pomidory pelatti 300 g
Wywar warzywny 1 l
Groszek zielony/cukrowy
Marchewka 2 szt
Jajko 2 szt
Seler naciowy 1 szt
Tymianek
Sól/Pieprz

 

Cebulę, czosnek i chilli przesmażyć na patelni. Następnie wystudzić.
Mięso zmielić na dużych oczkach. Doprawić sowicie solą i pieprzem.
Dodać przesmażone, zimne, wystudzone wcześniej czosnek, cebulę i chilli.
Dodać posiekaną kolendrę, szczyptę papryki wędzonej.
Dodajemy jedno jajko.
Wyrabiamy kotlety - ładne okrągłe pulpety.
Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na gorącym tłuszczu tak, aby nabrały ładnego koloru.
Możemy też w garnku nastawić olej rzepakowy i smażyć je w głębokim tłuszczu, uważając, aby się nie oparzyć.
Marchewkę i seler naciowy obieramy i kroimy według uznania, ja wybrałem kostkę.
Obsmażamy delikatnie tak, aby tylko zeszklić warzywa.
Do gorącego wywaru warzywnego dodajemy przecier z pomidorów i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy warzywa.
Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru bądź miodu, aby osłodzić.
Na koniec dodajemy cząstki pomidorów sparzonych bez skóry i bez miąższu.
Zależy nam, aby ten sos warzywno-pomidorowy nie był za gęsty.
Jeśli chcemy bardziej wysmażyć kotlety, dusimy je dłużej na patelni lub wstawiamy na 5-6 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni.

Składamy nasze danie.

Na talerz wylewamy sos pomidorowy z warzywami i pomidorami, układamy kawałek ugotowanego jajka.
Na nim układamy nasze pyszne kotleciki mielone i wszystko posypujemy świeżo krojoną kolendrą.

 

Smacznego!

 

PSG

 

Boeuf Bourguignon

 

Rostbef wołowy 2 kg
Boczek 300 g
Pieczarki 200 g
Marchewka 2 szt
Seler naciowy
Czerwone wino 1 l
Wywar mięsny 2 l
Cebula biała 300 g
Czosnek
Tymianek
Mąka pszenna
Ziele angielskie/liść laurowy
Ziemniaki 1 kg
Masło 200 g
Mleko
Śmietana
Sól/Pieprz

 

Wołowinę kroimy w dużą około trzycentymetrową kostkę.
Układamy w naczyniu z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnami pieprzu czarnego i tymiankiem.
Zalewamy całość czerwonym winem i wkładamy na noc do lodówki.

 

Następnego dnia wołowinę wyjmujemy z wina i oddzielamy od warzyw.
Delikatnie osuszamy na sitku.
Sos, jaki powstał, przecedzamy i odstawiamy na chwilę na bok.

 

Na rozgrzanej patelni, uważając aby się nie poparzyć obsmażamy kawałki mięsa uprzednio oprószone mąką pszenną, solą i pieprzem. Robimy to partiami, nie wszystko na raz.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni przesmażamy kolejno cebulę pokrojona w piórka, czosnek w plastry, marchewkę w plastry i seler naciowy.
Pieczarki w ćwiartki lub tak, jak lubicie.
Przesmażone warzywa przekładamy do naczynia z mięsem.
Zalewamy wszystko czerwonym winem oraz sokiem, który powstał przez całą noc po macerowaniu mięsa z warzywami.
Solimy, dodajemy pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży i laskę cynamonu.
Wkładamy naczynie do pieca rozgrzanego do temperatury 160 stopni na 2 godziny.

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, po czym robimy z nich puree.
Dodajemy odrobinę masła, mleka i śmietany, aby powstało piękne, smaczne i gładkie puree.

 

Główkę czosnku przekrawamy na pół w poprzek w łupinie i pieczemy przez około 20 minut W piecu na blaszce, w naczyniu obok mięsa.
Następnie wyjmujemy, czekamy chwilę aż troszkę przestygnie i jeszcze ciepły wyciskamy, dodajemy do puree, delikatnie doprawiamy solą i gotowe!

 

Składamy nasze pyszne, francuskie danie.

 

W miseczce podajemy klasyczny przysmak, wołowinę po burgundzku, posypujemy świeżo krojoną natką pietruszki. Obok na talerzyku podajemy pyszne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem.

 

Smacznego!

 

WYNIKI I TABELE LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn - Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA - na kanałach Polsat Sport Premium, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

AŁ, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie