Kuchnia Mistrzów: Dorsz ze skrzydełkami z kurczaka kontra minestrone

Piłka nożna

Środowym hitem w Lidze Mistrzów będzie starcie Liverpoolu z Napoli. Do podobnej rywalizacji dojdzie w Kuchni Mistrzów. Zwycięzcę poprzedniej edycji rozgrywek symbolizować będzie dorsz ze skrzydełkami z kurczaka, a ekipę Arkadiusza Milika i Piotra Zielińskiego włoska zupa minestrone. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!

Liverpool

Dorsz ze skrzydełkami z kurczaka

 

Dorsz 0,5 kg
Skrzydełka kurczaka 300 gram
Ziemniaki 300 gram
Por (biała część)
Wywar warzywny 300 ml
Orzechy ziemne 200 gram
Masło 100 gram
Mleko
Śmietana
Czosnek
Tymianek
Sól/Pieprz

 

Skrzydełka z kurczaka oprószamy sowicie sola i czarnym pieprzem.
Dodajemy czosnek i tymianek, masło.
Układamy na blasze na papierze pergaminowym i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak aby skrzydełka delikatnie nabrały złotego koloru.
Dorsza solimy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni od strony skóry, do zezłocenia ok. 4 minuty.
Następnie przewracamy na druga stronę.
Dodajemy kawałek masła, gałązkę tymianku i czosnek.
Wyłączamy ogień.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozgotowały.
Zdejmujemy mięso ze skrzydełek i jeszcze gorące mieszamy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem.
Pora kroimy w grube plastry i obsmażamy na patelni tak aby nawet go przypalić.
Orzechy ziemne gotujemy w mleku i śmietanie ok. 20 minut, doprawiamy solą, po czym miksujemy na puree.
Składamy nasze angielskie danie
Na talerzu układamy ziemniaki z kurczakiem, obok pyszne puree z orzeszków a na nim fantastycznego dorsza.

 

Smacznego!


Napoli
Minestrone

 

Wywar warzywny 2 litry
Marchewka 3 sztuki
Seler naciowy 1 sztuka
Pietruszka 1 sztuka
Cukinia zielona/żółta (po jednej)
Pomidory 200 gram
Oregano
Majeranek
Biała fasola 200 gram
Czosnek
Papryki kolorowe (po 1 sztuce)
Czerwona cebula
Pomidory Pelatti
Koncentrat pomidorowy
Sól/Pieprz

 

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Na patelni przesmażamy każde osobno, zaczynajac od najtwardszych kończąc na cebuli.
Następnie przerzucamy wszystkie nasze warzywa do garnka i zalewamy wywarem warzywnym.
Dodajemy fasolę.
Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i tymianek, sól i pieprz czarny w ziarnach.
Przesmażamy koncentrat pomidorowy i razem z pomidorami dodajemy do garnka z zupą.
Po przesmażeniu warzyw, degradujemy patelnie białym winem i to zredukowane wino wlewamy do rondla z gotującą się zupą.
Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodajemy świeży majeranek.
Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem.
Nasza pyszna czerwona Minestrone podajemy gorącą i opruszamy parmezanem.

 

Smacznego!

 

WYNIKI I TABELE LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn - Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA - na kanałach Polsat Sport Premium, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

CM, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze