Kuchnia Mistrzów: Dorsz zimowy kontra jagnięcina z plackami ziemniaczanymi
W środowym wydaniu kuchni mistrzów ekipę Tottenhamu dzielnie reprezentował dorsz zimowy (skrei). Drużyna z Lipska wytoczyła zaś "ciężkie działo" w postaci biodrówki jagnięcej z plackami ziemniaczanymi. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!
Tottenham Hotspur
Skrei z cytrynowym sosem hollandaise
Skrei filet 200 g
Ziemniaki 300 g
Szpinak 100 g
Masło 200 g
Mleko
Śmietana 36%
Białe wino 200 ml
Ocet biały winny
Brokuł 1 główka
Tymianek
Czosnek
Sól/Pieprz
Rybę oczyścić i poporcjować.
Szpinak umyć pod bieżąca wodą, osuszyć.
Ziemniaki ugotować, a następnie zrobić z nich puree dodając masło, mleko i śmietanę. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku.
W celu przygotowania sosu, na kąpieli wodnej ubić żółtka z octem i białym winem.
Doprawić solą.
Następnie powoli wlewać małym strumieniem ciepłe masło klarowane.
Mieszać do konsystencji, a na koniec dodać świeży estragon.
Szpinak przesmażyć z czosnkiem i posolić. Następnie wymieszać z puree ziemniaczanym.
Brokuł ugotować w emulsji maślanej - masło, wywar warzywny i szczypta soli.
Rybę obsmażyć od strony skóry na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty.
Następnie zmniejszyć gaz, przewrócić na drugą stronę i tak smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Wyłączyć gaz.
Dodać kawałek masła, czosnku i tymianku, posolić.
Tak trzymać na patelni jeszcze 2 minuty.
Składamy nasze pyszne danie.
Na talerzu układamy puree ze szpinakiem, na nim smaczną i pięknie usmażoną rybę. Obok brokuł. Wszystko delikatnie polewamy sosem holenderskim z estragonem.
Smacznego!
RB Lipsk
Biodrówka jagnięca z plackiem ziemniaczanym
Biodrówka 0,5 kg
Ziemniaki 300 g
Jajko
Mąka pszenna/mąka ziemniaczana
Marchewka 2 szt
Pietruszka 1 szt
Seler naciowy 1 szt
Cebula 2 szt
Czerwone wino 200 ml
Masło
Rozmaryn
Czosnek
Sól/Pieprz
Biodrówkę jagnięca zamarynować gałązka rozmarynu, ząbkiem czosnku, owocem jałowca i kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Tak zostawić w lodówce na około 2 godziny.
Następnie mięso posolić, dodać pieprzu, przesmażyć od strony skóry z masłem, rozmarynem i czosnkiem i włożyć na blachę wyłożona papierem pergaminowym. Wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na około 20-25 minut (kawałek około 400 gramów).
Przygotowujemy teraz masę na placki ziemniaczane.
Ziemniaki surowe i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, sól i pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, mąkę pszenna i ziemniaczaną.
Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, po czym odsączamy z jego nadmiaru na papierowym ręczniku.
Warzywa kroimy w kostkę, następnie blanszujemy.
Przesmażamy je do koloru i podlewamy czerwonym winem, doprawiamy solą.
Gotujemy do ulubionego stopnia miękkości.
Składamy danie.
Na talerzu układamy placek, dwa lub trzy.
Na nich jagnięcinę, a obok pyszne warzywa w winie.
Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl