Kuchnia Mistrzów: Roladka z combra królika kontra sznycel po bawarsku

Piłka nożna

We wtorkowej Kuchni Mistrzów zobaczymy arcyciekawy londyńsko-monachijski pojedynek. Która potrawa okaże się smaczniejsza - roladka z combra królika czy sznycel po bawarsku? Zobaczcie jak przygotować pyszne dania!

Chelsea - roladka z combra królika

 

Składniki:

 

Comber z królika 0,5 kg
Boczek wędzony 300 g
Pieczarki 200 g
Szpinak
Marchewka
Seler naciowy
Ziemniaki 200 g
Tymianek
Czosnek
Masło
Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki kroimy w kostkę, przesmażamy z czosnkiem, szalotką i tymiankiem.
Dodajemy białe wino i odparowujemy alkohol.
Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż odparuje i zagęści grzyby. Studzimy.
Szpinak myjemy i suszymy.
Comber królika oddzielamy od kości.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Nadziewamy farszem grzybowym.
Na desce rozkładamy boczek, na nim liście szpinaku.
Na nim comber z królika, nafaszerowany pieczarkami.
Zwijamy.
Sznurujemy.
Następnie wkładamy na godzinę do lodówki.
Ziemniaki kroimy w kulki, gotujemy do miękkości, aby nie rozgotować.
Warzywa również, każde w inny kształt blanszujemy, następnie przesmażamy Z czosnkiem, tymiankiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Królika obsmażamy z każdej strony.
Przekładamy na blachę do pieczenia dodajemy czosnek i rozmaryn.
Następnie wkładamy do pieca, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Składamy danie.
Na talerzu układamy warzywa - każde w innym punkcie. Na nich układamy pyszny comber i nadziewamy.

 


Bayern - sznycel po bawarsku

 

Składniki:

 

Schab ze świni złotnickiej 300 g
Musztarda dijon
Chrzan
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta
Ziemniaki 0,5 kg
Kwaśna śmietana
Koperek
Szczypiorek
Czerwona kapusta
Miód
Czerwone wino
Tymianek
Czosnek
Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso pokroić na kotlety, około 200 gramów każdy.
Następnie każdy oddzielnie natrzeć musztardą, oprószyć chrzanem, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Poszatkować czerwoną kapustę.
Czerwoną cebulę pokroić w pióra.
Suszoną śliwkę pokroić w mniejsze kawałki, smażyć w rondlu.
Następnie podlać czerwonym winem i miodem.
Gotować do czasu aż kapusta będzie miękka.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki umyć.
Następnie naciąć, zamarynować w oleju rzepakowym, soli, pieprzu, czosnku i tymianku.
W mundurkach ułożyć na blasze i upiec w piecu.
W piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni piec przez około 30 minut.
Składamy bawarskie danie - na talerzu kładziemy kapustę czerwoną, na niej pysznego sznycla. Obok na talerzu pięknie upieczonego ziemniaka. Na niego wylewamy gęsta kwaśna śmietanę i oprószamy świeżym koperkiem.

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

PS, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie