Kuchnia Mistrzów: Ravioli z mascarpone i szparagami kontra ossobuco wołowe z okrą

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Ravioli z mascarpone i szparagami kontra ossobuco wołowe z okrą
Fot.
Kuchnia Mistrzów: Ravioli z mascarpone i szparagami kontra ossobuco wołowe z okrą

Arcyciekawie zapowiadają się piątkowe batalie, ta w ramach 1/8 finału Ligi Mistrzów i ta w Kuchni Mistrzów. W pierwszej Juventus FC zmierzy się w roli gospodarza z Olympique Lyon, w drugiej zaś ravioli z mascarpone i szparagami kontra ossobuco wołowe z okrą. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania związane z poszczególnymi klubami występującymi w tych elitarnych rozgrywkach!

Podczas studia Ligi Mistrzów przed nie może zabraknąć dobrej kuchni. Tym razem nasi kulinarni eksperci zaprezentują przepisy na dania związane z Juventusem i Olympique Lyon, które zmierzą się w piątkowy wieczór.

 

Juventus - ravioli z mascarpone i szparagami

 

Składniki:

 

Maka semolina 0,5 kg
Żółtka 15 sztuk
Oliwa z oliwek
Mascarpone 0,5 kg
Zielone szparagi 1 pęczek
Pomidory 2 sztuki
Parmezan 100 gramów
Masło 100 gramów
Sól/Pieprz


Przygotowanie:

 

Z maki semoliny, żółtek , soli i oliwy z oliwek robimy ciasto na makaron.
Wyrabiamy po czym odkładamy do lodówki na około pół godziny.
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę.
Szparagi zielone blanszujemy.
Następnie kroimy w plasterki.
Ser mascarpone doprawiamy sola i pieprzem oraz ulubionym ziołem, np. estragon.
Mieszamy wyrobioną masę serowa za szparagami.
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, dzielimy na dwie takie same części, a następnie na kwadraty. Pośrodku każdego nakładamy krem serowo-szparagowy i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
Radełkowaniem kroimy małe kwadraciki na ravioli.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty.
Następnie układamy na talerzu.
Dodajemy ruccolę, pomidory bawole serce pokrojone w kosteczkę i posypujemy świeżo tartym serem parmezanem.


Olympic Lyon - ossobuco wołowe z okrą

 

Składniki:

 

Goleń wołowa/ossobuco 1 kg
Okra 300 gramów
Białe wino
Wywar warzywny 0,5 litra
Maka pszenna
Papryczki padrony
Marchew
Seler naciowy
Cebula
Czosnek
Tymianek
Natka pietruszki
Cytryna
Czuszka
Masło
Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Goleń wołową oprószamy sowicie sola i pieprzem oraz odrobina maki pszennej.
Obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty.
Następne wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy warzywa, marchew, seler naciowy, cebulę.
Zalewamy czerwonym winem oraz wywarem warzywnym 1:1.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku i czosnek.
Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na ok 1,5 godziny.
Okrę i padrony przesmażamy na patelni po wyjęciu mięsa z pieca.
Podajemy gorące wyłożone na talerz padrony i okrę.
Na nich układamy prosto z pieca ossobuco.
Polewamy wszystko lekko gremolatą z cytryny, natki i czosnku.

 

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

NP, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie