Kuchnia Mistrzów: A to klops! Na ratunek ratatouille

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: A to klops! Na ratunek ratatouille
fot. Polsat Sport

Do równoległego półfinału Ligi Mistrzów dojdzie również w studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów drużynę Bayernu Monachium będą reprezentowały klopsy królewieckie, natomiast honoru Olympique'u Lyon będzie broniło ratatouille. Która potrawa okaże się smaczniejsza? Sprawdźcie, jak przyrządzić półfinałowe dania!

Bayern Monachium

 

Königsberger Klopse - Klopsy królewieckie

 

Składniki:

 

Mięso mielone cielęce 1 kg

 

Cebula 2 szt

 

Czosnek

 

Anchovies

 

Jajko

 

Wywar mięsny 0,5 l

 

Masło

 

Kapary

 

Śmietana 36% 300 ml

 

Majeranek

 

Sok z cytryny

 

Natka pietruszki

 

Sól /Pieprz

 

Mięso cielęce mielimy.

Mieszamy z przesmażonymi i wystudzonymi cebulą i czosnkiem.

Dodajemy musztardę i posiekane anchovies, natkę pietruszki, posiekane chilli, bułkę namoczoną w mleku oraz jajko.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Formujemy małe zgrabne klopsiki.

 

Kapary gotujemy z winem, do zagotowanych dodajemy śmietanę, masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz opcjonalnie pomidory pokrojone w kostkę.

 

Nastawiamy wywar mięsny do zagotowania, po czym nasze pyszne klopsiki wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy w nim przez około 8-10 minut.

 

Danie możemy podawać z ziemniaczkami puree lub kopytkami.

 

Smacznego!

 

ZOBACZ TAKŻE: Krem z czerwonej soczewicy i chorizo kontra świnia złotnicka z burakami i mirabelką

 

 

Olympique Lyon

 

Ratatouille

 

Składniki:

 

Cukinia zielona 2 szt

 

Cukinia żółta 1 szt

 

Bakłażan 1 szt

 

Bakłażan biały 1 szt

 

Pomidory kolorowe 1 kg

 

Czerwona cebula 3 szt

 

Papryka kolorowa 3 szt

 

Wywar warzywny 300 ml

 

Pomidory Pelatti

 

Oregano

 

Tymianek

 

Czosnek

 

Sól /Pieprz

 

Z pomidorów pellatti nastawiamy sos.

Przesmażamy seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek, dodajemy świeży tymianek, po przesmażeniu zalewamy białym winem do odparowania.

Następnie gotujemy przez około 20 minut po czym mielimy na gładka masę w mikserze.

Warzywa kroimy w plastry lub po długości.

Ja wybrałem tę drugą opcję.

Następnie marynujemy je w oliwie oraz doprawiamy sowicie solą i pieprzem.

 

Tak zostawiamy na około pół godziny.

 

 

ZOBACZ TAKŻE: Kuchnia Mistrzów: Stek z brokułem kontra ogórkowy chłodnik z krewetką

 

Do kokilek lub do foremki wlewamy sos pomidorowy.

Na nim układamy naprzemiennie nasze pyszne warzywa, tj: cukinię kolorową, kolorowe pomidory, bakłażana, paprykę oraz czerwoną cebulę i świeże zioła, tymianek oraz majeranek.

Wszystko razem ładnie złożone w mozaikę wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na czas ok 35-40 minut.

Po wyjęciu z pieca podajemy gorące.

Danie doskonale nadaje się zarówno na przystawkę jako i danie główne.

 

Smacznego!

AŁ, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie