Kuchnia Mistrzów: A to klops! Na ratunek ratatouille
Do równoległego półfinału Ligi Mistrzów dojdzie również w studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów drużynę Bayernu Monachium będą reprezentowały klopsy królewieckie, natomiast honoru Olympique'u Lyon będzie broniło ratatouille. Która potrawa okaże się smaczniejsza? Sprawdźcie, jak przyrządzić półfinałowe dania!
Bayern Monachium
Königsberger Klopse - Klopsy królewieckie
Składniki:
Mięso mielone cielęce 1 kg
Cebula 2 szt
Czosnek
Anchovies
Jajko
Wywar mięsny 0,5 l
Masło
Kapary
Śmietana 36% 300 ml
Majeranek
Sok z cytryny
Natka pietruszki
Sól /Pieprz
Mięso cielęce mielimy.
Mieszamy z przesmażonymi i wystudzonymi cebulą i czosnkiem.
Dodajemy musztardę i posiekane anchovies, natkę pietruszki, posiekane chilli, bułkę namoczoną w mleku oraz jajko.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy małe zgrabne klopsiki.
Kapary gotujemy z winem, do zagotowanych dodajemy śmietanę, masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz opcjonalnie pomidory pokrojone w kostkę.
Nastawiamy wywar mięsny do zagotowania, po czym nasze pyszne klopsiki wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy w nim przez około 8-10 minut.
Danie możemy podawać z ziemniaczkami puree lub kopytkami.
Smacznego!
ZOBACZ TAKŻE: Krem z czerwonej soczewicy i chorizo kontra świnia złotnicka z burakami i mirabelką
Olympique Lyon
Ratatouille
Składniki:
Cukinia zielona 2 szt
Cukinia żółta 1 szt
Bakłażan 1 szt
Bakłażan biały 1 szt
Pomidory kolorowe 1 kg
Czerwona cebula 3 szt
Papryka kolorowa 3 szt
Wywar warzywny 300 ml
Pomidory Pelatti
Oregano
Tymianek
Czosnek
Sól /Pieprz
Z pomidorów pellatti nastawiamy sos.
Przesmażamy seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek, dodajemy świeży tymianek, po przesmażeniu zalewamy białym winem do odparowania.
Następnie gotujemy przez około 20 minut po czym mielimy na gładka masę w mikserze.
Warzywa kroimy w plastry lub po długości.
Ja wybrałem tę drugą opcję.
Następnie marynujemy je w oliwie oraz doprawiamy sowicie solą i pieprzem.
Tak zostawiamy na około pół godziny.
ZOBACZ TAKŻE: Kuchnia Mistrzów: Stek z brokułem kontra ogórkowy chłodnik z krewetką
Do kokilek lub do foremki wlewamy sos pomidorowy.
Na nim układamy naprzemiennie nasze pyszne warzywa, tj: cukinię kolorową, kolorowe pomidory, bakłażana, paprykę oraz czerwoną cebulę i świeże zioła, tymianek oraz majeranek.
Wszystko razem ładnie złożone w mozaikę wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni na czas ok 35-40 minut.
Po wyjęciu z pieca podajemy gorące.
Danie doskonale nadaje się zarówno na przystawkę jako i danie główne.
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl