Kuchnia Mistrzów: Paryska kaczka z batatem kontra okoń morski prosto z Manchesteru

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Paryska kaczka z batatem kontra okoń morski prosto z Manchesteru
Fot. Polsat Sport

W pierwszej kolejce Ligi Mistrzów zmierzą się nie tylko wybitne drużyny piłkarskie, ale także dwa regiony z ogromnymi tradycjami kulinarnymi. Poza starciem Paris Saint-Germain - Manchester United w naszej Kuchni Mistrzów w kulinarnym pojedynku zmierzą się francuska kaczka z batatem i kumkwatem oraz okoń morski z pasternakiem i omułkami.

Danie prosto z Paryża: Kaczka z batatem i kumkwatem


Pierś z kaczki Barberie 500 gramów
Bataty 300 gramów
Kumkwat 100 gramów
Pomarańcze 2 sztuki
Czerwona porzeczak
Czerwone wino
Masło
Cukier brązowy
Tymianek
Rozmaryn
Sól i pieprz


Nasze danie zaczynamy od przygotowania batatów. Słodkie ziemniaki należy umyć, podzielić na dwie części, przyprawić tymiankiem, dodać sok z pomarańczy i piec przez 40 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni pod aluminiową folią. Część gotowych batatów miksujemy na puree, a drugą część obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby uzyskały ładny kolor. Do podsmażonego batata dodajemy tymianek, czosnek, solimy i doprawiamy pieprzem po czym dodajemy masło i dusimy ok. 5-6 minut.


Czas na egzotyczny kumkwat. Owoc parzymy trzykrotnie we wrzątku i kroimy w plastry lub ćwiartki. Szykujemy karmel do którego dodajemy białe wino i wrzucamy przygotowane owoce do zagotowania.


Następnie musimy przygotować główną aktorkę naszego dania. Kaczkę myjemy pod zimną wodą i suszymy. Delikatnie musimy nakroić jej skórę, aby nie naruszyć mięsa i oprószamy ją solą i pieprzem. Naszą kaczkę kładziemy na suchej i zimnej patelni bez oleju. Będzie się ona smażyć na tłuszczu wytopionym ze skóry przez ok. 3-4 minuty. Do kaczki dodajemy czosnek i gałązkę tymianku, a następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 160 stopni na 10 minut. Kaczkę wyciągamy z piec i dajemy jej chwilę odpocząć.


Czas ułożyć danie na talerzy. Zaczynamy od puree z batata, na nim kładziemy fondanty z batata, czyli cząstki, które dusiliśmy wcześniej w maśle. Obok układamy pokrojoną pierś naszej kaczki, dokładamy kumkwat w białym winie, a wszystko oprószamy czerwoną porzeczką. Nasze danie jest już gotowe.


Danie prosto z Manchesteru: Okoń morski z pasternakiem i omułkami


Okoń morski 300 gramów
Omułki 100 gramów
Pasternak 500 gramów
Mleko 100 ml
Masło
Soliród
Tymianek
Czosnek
Cebula szalotka
Sól i pieprz


Zaczynamy jak na prawdziwych sportowców przystało: od warzyw! Pasternak obieramy ze skóry, kroimy w drobne kawałki i gotujemy w mleku. Do smaku możemy dodać trawę cytrynową lub liść kafiru. Rozgotowany pasternak należy obsmażyć na gorącej patelni, oprószyć cukrem do skarmelizowania i dodać soli do smaku.


Czas na okonia! Najpierw należy go wyfiletować i podzielić na porcje po ok. 200 gramów. Gotową rybę oprószyć solą i podsmażyć od strony skóry przez ok. 3 minuty na rozgrzanym tłuszczu. Okonia przewracamy po czym dodajemy masło, tymianek oraz czosnek, a następnie wyłączamy ogień. Ryba musi odpocząć w maśle przez kolejne trzy minuty.


Następnie przystępujemy do pracy z owocami morza. Najpierw musimy przesmażyć szalotkę, papryczkę chilli i czosnek, a następnie do rondla z uprzednio rozgrzanym tłuszczem i przyprawami wrzucamy mule. Do muli należy dodać białe wino, kawałek masła i dużą ilość natki pietruszki. Doprawiamy całość solą.


W naszym daniu użyjemy także solirodu nazywanego także "morskim szparagiem". Wspomnianą roślinę wrzucamy na minutę do emulsji maślanej, na którą składa się wywar warzywny z masłem w równych proporcjach.


Czas na ułożenie naszego dania na talerzu. Na środku układamy puree z pasternaku, a na nim kładziemy rybę, której obok będą towarzyszyć cząstki karmelizowanych warzyw. Całość dopełnią ułożone dookoła pachnące mule, a na samej górze nasze danie zwieńczy soliród. Smacznego!

PI, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie