Dzik z fasolą zieloną i dynią kontra Eintopf w Kuchni Mistrzów

Piłka nożna
Dzik z fasolą zieloną i dynią kontra Eintopf w Kuchni Mistrzów
fot. Polsat Sport
Dzik z fasolą zieloną i dynią kontra Eintopf w Kuchni Mistrzów

Do starcia pomiędzy FC Salzburg a Bayernem Monachium doszło również w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów o uznanie ekspertów dzielnie walczyły austriacki dzik z fasolą zieloną i dynią oraz Eintopf, czyli typowe niemieckie jednogarnkowe danie, zastępujące cały obiad. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!

FC Salzburg - Dzik z fasolą zieloną i dynią

 

Składniki

 

Golonka z dzika 400 gramów

Fasola zielona 200 gramów
Dynia hokkaido 2 sztuki
Dziki brokuł 100 gramów
Brukselka 100 gramów
Wywar warzywny 500 ml
Masło 200 gramów
Rozmaryn
Tymianek
Czosnek
Sól / pieprz

 

Przygotowanie

 

Dzika marynujemy przez 24 godziny.
Dodajemy sól, czarny pieprz grubo mielony, jałowiec, rozmaryn, czosnek, olej rzepakowy.
Następnie gotujemy w tłuszczu, czyli konfitujemy.
Zalewamy dzika tłuszczem. Dodajemy warzywa, włoszczyznę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i parujemy w piecu, w temperaturze 86 stopni przez 12 godzin.
Fasolę namaczamy na noc.
Następnie przesmażamy boczek, cebulę, czosnek i tymianek.
Dodajemy fasolę.
Zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 20-25 minut.
Dynię hokkaido kroimy na ćwiartki i pod papierem aluminiowym pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Następnie mielimy na puree, doprawiając solą.
Brokuł i brukselkę blanszujemy, po czym gotujemy w maślanej emulsji z czosnkiem i solą.

Składamy nasze pyszne danie

Na talerzu układamy fasolę, na niej pyszną golonkę z dzika, obok puree z dyni i zielone warzywa.

 

Smacznego!

 

Bayern Monachium - Eintopf

 

Składniki

 

Wołowina 1 kg
Boczek 200 gramów
Ziemniaki 200 gramów
Wywar warzywny 500 ml
Cebula
Czosnek
Marchewka
Seler naciowy
Papryka kolorowa
Tymianek
Czosnek
Masło
Musztarda z gorczycą
Wędzona papryka
Ziele angielskie, liść laurowy
Koncentrat pomidorowy 50 gramów
Sól /pieprz

 

Przygotowanie

 

Na patelni przesmażamy wołowinę, boczek, następnie przekładamy do dużego rondla.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, czosnek i tymianek.
Dodajemy do mięsa.
Następnie przesmażamy pieczarki, później warzywa i dodajemy do rondla z wołowiną.
Na patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy i deklasujemy czerwonym winem, dodajemy paprykę wędzoną.
Dodajemy płyn do rondla z mięsem i warzywami.
Dodajemy ziemniaki.
Wszystko zalewamy wywarem mięsnym lub warzywnym.
Dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, musztardę.
Doprawiamy solą i czarnym grubo mielonym pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 40 minut.
Podajemy gorące, prosto z rondla.
Dodatkiem mogą być kopytka.

 

Smacznego!

agb, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze