Kuchnia Mistrzów: Empanadas espana kontra żarkoje z kuliszem
W jednym ze środowych meczów 3. kolejki Ligi Mistrzów FC Barcelona zmierzyła się z Dynamem Kijów. Hiszpańsko-ukraińskie starcie mogliśmy obserwować także w Kuchni Mistrzów. „Barce” godnie reprezentowało danie empanadas espana, natomiast „Biało-niebieskich” tradycyjne żarkoje z kuliszem. Zobaczcie, jak przygotować te smaczne dania!
FC Barcelona - Empanadas espana
Składniki:
Krewetki 300 gramów
Chorizo 200 gramów
Suszone pomidory
Papryka czerwona 2 sztuki
Oliwki
Czosnek
Szalotka
Chilli
Kolendra
Sól i pieprz
Ciasto:
Mąka pszenna
Cukier
Sól
Woda
Drożdże
Przygotowanie:
Z mąki, wody, drożdży i cukru robimy ciasto.
Dajemy mu wyrosnąć przez ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Krewetki oczyszczone i zamarynowane w czosnku i chilli przesmażamy i dodajemy świeżą kolendrę.
Studzimy.
Następnie przesmażamy chorizo.
Dodajemy czosnek, szalotkę i suszone pomidory
Studzimy.
Przesmażamy papryki i seler naciowy.
Studzimy.
Łączymy nasze farsze z krewetek i z kiełbasy oraz warzyw.
Dodajemy oliwki, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną dajemy na spód, drugą na górę.
Tak przygotowany farsz układamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym, a drugim przykrywamy.
Zlepiamy końce ciasta i smarujemy wszystko rozmąconym żółtkiem.
Wkładamy do rozgrzanego pieca, do temperatury 190 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy z pieca, chwile czekamy.
Kroimy w plastry.
Podajemy jeszcze ciepłe, udekorowane pomidorami chery i roszponką oraz opcjonalnie posypane serem hiszpańskim.
Dynamo Kijów - Żarkoje z kuliszem
Składniki:
Wołowina 1 kg
Ziemniaki 400 gramów
Cebula
Marchewka
Pomidory
Seler
Wywar warzywny
Czosnek
Liść laurowy, ziele angielskie
Sól i pieprz
Kasza jęczmienna 500 gramów
Boczek 200 gramów
Słonina wędzona 100 gramów
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa, marchew, seler, cebulę, czosnek, pomidory, pieczarki, pokroić w kostkę.
Następnie wszystkie włożyć do glinianego naczynia.
Zalać wywarem warzywnym do przykrycia.
Dodać przesmażona łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę musztardy francuskiej i
pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Doprawić pieprzem i solą.
Dodać liść laurowy, tymianek i ziele angielskie.
Włożyć do rozgrzanego pieca, do temperatury 190 stopni, na godzinę.
Przesmażyć boczek pokrojony w kostkę, słoninę i cebulę.
Dodać kaszę jęczmienną i owies.
Następnie zalać wywarem z warzyw, delikatnie posilić i gotować ok. 20 minut.
Podajemy nasze danie:
Na głębokim talerzu układamy kaszę.
Z glinianki jeszcze gorące kawałki mięsa i powstały gulasz.
Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Która z potraw bardziej przypadła do gustu ekspertom Polsatu Sport w studiu Ligi Mistrzów? Sprawdźcie sami!
Przejdź na Polsatsport.pl