Kuchnia Mistrzów: Jagnięcina z czyśćcem bulwiastym kontra troć wędrowna z rukwią wodną

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Jagnięcina z czyśćcem bulwiastym kontra troć wędrowna z rukwią wodną
fot. Polsat Sport

Liverpool FC i Ajax Amsterdam rywalizują nie tylko na boisku, ale też i w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów przedstawicielka brytyjskiej drużyny - jagnięcina z czyśćcem bulwiastym zmierzy się z trocią wędrowną z rukwią wodną - reprezentantką ekipy z Holandii. Zobaczcie, jak przygotować te pyszne dania.

Liverpool - Jagnięcina z czyśćcem bulwiastym

 

Składniki:

 

Jagnięcina comber 2 kg
Czyściec bulwiasty 200 gramów
Boczniak królewski 2 sztuki
Cebula 300 gramów
Kalafior 1 główka
Tymianek
Rozmaryn
Masło
Czosnek
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Jagnięcinę marynujemy w czosnku, rozmarynie i tłuszczu. Zostawiamy na noc w lodówce. Jagnięcinę oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso na patelni, następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 25-30 minut. Cebulę pieczemy, a następnie robimy z niej puree z dodatkiem octu czerwonego cherry i miodu. Czyściec bulwiasty myjemy pod bieżącą wodą, a następnie obsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Boczniak mikołajkowy przesmażamy na patelni z czyśćcem.

 

Składamy danie:

 

Na talerzu układamy puree z cebuli. Na nim piękną, soczystą jagnięcinę prosto z pieca. Obok układamy czyściec bulwiasty i boczniaka.

 

Ajax - Troć wędrowna z rukwią wodną

 

Składniki:

 

Troć wędrowna filet 200 gramów
Rukiew wodna 200 gramów
Trybula
Jarmuż 100 gramów
Brokuł dziki
Wywar warzywny 300 ml
Czerwony kawior
Masło
Czosnek
Tymianek
Sól i pieprz


Przygotowanie:

 

Jarmuż, trybulę i brokuł blanszujemy i następnie gotujemy w emulsji maślanej. Rukiew wodną blanszujemy, doprawiamy solą i mielimy na puree. Piękny, świeży filet z troci oprószamy solą, nacinamy skórę i smażymy od jej strony ok. 3 minuty. Następnie przekładamy na druga stronę, dodajemy czosnek i masło. Wyłączamy ogień i dusimy w masełku przez 2 minuty.

 

Składamy danie:

 

Na talerzu układamy puree z rukwią. Na nim rybę i dookoła zdrowe zielone warzywa. Na wierzch ryby kilka ziarenek kawioru czerwonego. Dekorujemy danie świeżym koperkiem i natką.

 

Smacznego!

NP, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie