Kuchnia Mistrzów: Kotleciki wołowe z guacamole kontra karp z kartoffelsalad
Do starcia pomiędzy Realem Madryt a Borussią Mönchengladbach doszło również w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów o uznanie ekspertów dzielnie walczyły kotleciki wołowe z guacamole oraz karp z kartoffelsalad, czyli jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!
Real Madryt - Kotleciki wołowe z guacamole
Składniki:
Mięso mielone wołowe 1 kg
Awokado 4 sztuki
Kolendra 100 gramów
Czosnek
Chilli
Sok z limonki
Pomidory 4 sztuki
Kuskus 300 gramów
Wywar warzywny
Sól/pieprz
Pita:
Mąka
Woda
Oliwa z oliwek
Sól
Przygotowanie
Mięso należy mocno doprawić,
Świeża kolendra, czosnek, pieprz czarny grubo mielony, sól, papryczka chilli, natka pietruszki, mleko kokosowe, świeży imbir
Następnie dokładnie wymieszać i zostawić w lodowce na ok. 2 godziny
Następnie wyjąć z lodówki i formować w podłużne walki lub tak, jak lubicie
Mięso smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni, po 2-3 minuty z każdej strony
Z mąki, soli, wody i oliwy z oliwek zagniatamy ciasto, do konsystencji
Następnie formujemy kulki, z których później rozwałkowujemy placki
Placki prażymy na rozgrzanej suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę a miąższ ugniatamy z sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, ząbkiem czosnku, papryczką chilli
Kuskus doprawiamy, czosnkiem, solą, świeżą kolendrą,
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 4-5 minut
Gotowe
Składamy danie
Na talerzu układamy nasze pyszne zielone guacamole z awokado, obok kuskus
Na nim soczyste mięso
Obok układamy pitę, którą sami zrobiliśmy i dekorujemy pomidorami cherry
Smacznego!
Borussia Mönchengladbach - Karp z kartoffelsalad
Składniki:
Karp filet 300 gramów
Ziemniaki 0,5 kg
Cebula szalotka
Boczek wędzony
Wywar warzywny
Olej rzepakowy
Musztarda
Tymianek
Masło
Sól/pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy, następnie gotujemy ale tak, aby nie rozgotować, następnie studzimy,
Obieramy ze skórki i kroimy drobno tak, jak lubimy, może być kostka, mogą być talarki czy plasterki
Boczek kroimy i przesmażamy, następnie studzimy
Z musztardy, chrzanu, oliwy z oliwek, cebulki szalotki robimy masę, mieszamy razem składniki
Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki
Naszą masą zalewamy ziemniaki pokrojone i odstawiamy na chwilę, aby się przegryzło
Dodajemy boczek
Filet z karpia dokładnie oczyszczamy z ości
Doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy od strony skóry
Następnie przewracamy na drugą stronę, dodajemy masło, ząbek czosnku, tymianek
Wyłączamy ogień i zostawiamy rybę w duszonym maśle
Możemy tez opruszyć ją mąką i przesmażyć razem z nią
Wtedy należy tylko uważać, aby mąka się nie przypaliła
Składamy danie
Na talerzu kładziemy pięknie usmażony filet z karpia
Obok na talerzu lub w osobnym naczyniu podajemy pyszną tradycyjną ziemniaczaną sałatkę z boczkiem
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl