Kuchnia Mistrzów: Kotleciki wołowe z guacamole kontra karp z kartoffelsalad

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Kotleciki wołowe z guacamole kontra karp z kartoffelsalad
fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Kotleciki wołowe z guacamole kontra karp z kartoffelsalad

Do starcia pomiędzy Realem Madryt a Borussią Mönchengladbach doszło również w nowoczesnym studiu Polsatu Sport. W Kuchni Mistrzów o uznanie ekspertów dzielnie walczyły kotleciki wołowe z guacamole oraz karp z kartoffelsalad, czyli jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!

Real Madryt - Kotleciki wołowe z guacamole


Składniki:


Mięso mielone wołowe 1 kg
Awokado 4 sztuki
Kolendra 100 gramów
Czosnek
Chilli
Sok z limonki
Pomidory 4 sztuki
Kuskus 300 gramów
Wywar warzywny
Sól/pieprz
Pita:
Mąka
Woda
Oliwa z oliwek
Sól

 

Przygotowanie

 

Mięso należy mocno doprawić,
Świeża kolendra, czosnek, pieprz czarny grubo mielony, sól, papryczka chilli, natka pietruszki, mleko kokosowe, świeży imbir

Następnie dokładnie wymieszać i zostawić w lodowce na ok. 2 godziny

Następnie wyjąć z lodówki i formować w podłużne walki lub tak, jak lubicie

Mięso smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni, po 2-3 minuty z każdej strony

Z mąki, soli, wody i oliwy z oliwek zagniatamy ciasto, do konsystencji

Następnie formujemy kulki, z których później rozwałkowujemy placki
Placki prażymy na rozgrzanej suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę a miąższ ugniatamy z sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu, ząbkiem czosnku, papryczką chilli

Kuskus doprawiamy, czosnkiem, solą, świeżą kolendrą,
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 4-5 minut
Gotowe

 

Składamy danie


Na talerzu układamy nasze pyszne zielone guacamole z awokado, obok kuskus
Na nim soczyste mięso
Obok układamy pitę, którą sami zrobiliśmy i dekorujemy pomidorami cherry

 

Smacznego!

 

Borussia Mönchengladbach - Karp z kartoffelsalad


Składniki:


Karp filet 300 gramów
Ziemniaki 0,5 kg
Cebula szalotka
Boczek wędzony
Wywar warzywny
Olej rzepakowy
Musztarda
Tymianek
Masło
Sól/pieprz

 

Przygotowanie

 

Ziemniaki myjemy, następnie gotujemy ale tak, aby nie rozgotować, następnie studzimy,
Obieramy ze skórki i kroimy drobno tak, jak lubimy, może być kostka, mogą być talarki czy plasterki

Boczek kroimy i przesmażamy, następnie studzimy

Z musztardy, chrzanu, oliwy z oliwek, cebulki szalotki robimy masę, mieszamy razem składniki 
Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki
Naszą masą zalewamy ziemniaki pokrojone i odstawiamy na chwilę, aby się przegryzło
Dodajemy boczek

Filet z karpia dokładnie oczyszczamy z ości
Doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy od strony skóry
Następnie przewracamy na drugą stronę, dodajemy masło, ząbek czosnku, tymianek

Wyłączamy ogień i zostawiamy rybę w duszonym maśle

Możemy tez opruszyć ją mąką i przesmażyć razem z nią

Wtedy należy tylko uważać, aby mąka się nie przypaliła

 

Składamy danie


Na talerzu kładziemy pięknie usmażony filet z karpia
Obok na talerzu lub w osobnym naczyniu podajemy pyszną tradycyjną ziemniaczaną sałatkę z boczkiem

 

Smacznego!

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2020/2021 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

agb, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie