Kuchnia Mistrzów: Pomidorowe ragout z przegrzebkami i smażonymi ostrygami kontra żabie udka
Powrót piłkarskiej Ligi Mistrzów oznacza także serwowanie dań dla prawdziwych czempionów. Tym razem w studio Champions League we szranki stanęły dwie potrawy reprezentujące Barcelonę oraz Paris Saint-Germain. Mowa o pomidorowych ragout z przegrzebkami i smażonymi ostrygami oraz żabich udkach.
Barcelona - pomidorowe ragout z przegrzebkami i smażonymi ostrygami
Składniki:
przegrzebki 200 gramów
ostrygi 4 sztuki
pomidory malinowe 1 kg
chilli
kolendra
czosnek
białe wino 200 ml
wywar warzywny 300 ml
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
czerwona cebula
masło
sól / pieprz
Przygotowanie:
Kasze gotujemy w osolonej wodzie ok 10-12 minut, odcedzamy, studzimy, tak aby była sypka.
Małże przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekana szalotkę, chilli, następnie dodajemy białe wino i dusimy ok 3 minut.
Dodajemy masło i natkę pietruszki posiekaną, przegrzebki oprószamy solą.
Obsmażamy po ok 1 minuty z każdej strony, dodajemy masło i zostawiamy w nim na ok minutę.
Przesmażamy cebule czerwoną, czosnek i chilli, dodajemy pomidory, następnie pomidory Pelatti, białe wino i wywar warzywny, dusimy ok 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem, następnie przesmażamy pokrojone w kostkę papryki kolorowe, posiekany imbir, sok z limonki, dodajemy do pomidorów.
Zagotowujemy, dodajemy pomidory, bez skóry pokrojone w kostkę i świeżą kolendrę.
Składamy danie na talerzu, układamy kasze orkiszową, następnie nasze pomidorowe ragout, a na nim pyszne owoce morza.
Dekorujemy limonką i świeżą kolendrą.
Smacznego
PSG - żabie udka
Składniki:
żabie udka 1 kg
natka pietruszki 100 gramów
chilli
czosnek
panco, bułka tarta
parmezan
pomidory cherry 0.5 kg
roszponka
białe wino 100 ml
masło
sól / pieprz
Przygotowanie:
Żabie udka w zależności czy mamy świeże czy mrożone.
Mrożone rozmrażamy w lodówce, następnie suszymy na papierowym ręczniku, następnie oprószamy solą i pieprzem.
Marynujemy w chilli, natce pietruszki i czosnku.
Możemy dodać ulubionej smakowej oliwy.
Następnie z bułki tartej lub panco oraz z parmezanu, świeżego tymianku i maki kukurydzianej w stosunku 1:1 robimy panierkę.
Przygotowujemy ulubione sałaty, robimy sos vinegrette z oliwy, musztardy, soli, pieprzu i soku z cytryny.
Ser pleśniowy gorgonzola kroimy w drobne kawałki, pomidory cherry kroimy w pół, orzechy włoskie lub inne ulubione prażymy na suchej patelni.
Dodajemy ser, pomidory i orzechy, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu nasze francuskie przysmaki.
Żabie udka obsmażamy z każdej strony do uzyskania złotego koloru ok 4-5 minut.
Obsmażone układamy na sałacie z dodatkami.
Smacznego
Przejdź na Polsatsport.pl