Kuchnia Mistrzów: Raviolo con uovo kontra dorsz z czosnkiem niedźwiedzim
Juventus FC i FC Porto zmierzą się w rewanżowym meczu 1/8 finału Ligi Mistrzów, a my zapraszamy do naszej Kuchni Mistrzów gdzie swój pojedynek stoczą włoskie raviolo con uovo oraz tradycyjny portugalski dorsz z czosnkiem niedźwiedzim.
Juventus FC:
Raviolo con uovo
Składniki na ciasto:
Mąka semolina 250 gramów
Jajka 4 sztuki
Oliwa z oliwek
Sól
Skład farszu i pozostałe składniki:
Ser ricotta 200 gramów
Ser kozi twarogowy 100 gramów
Ser masacarpone 100 gramów
Parmezan
Szpinak 200 gramów
Rukola
Żółtko jaja
Czosnek
Masło
Szałwia
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Z mąki semoliny, żółtek, oliwy z oliwek oraz soli wyrabiamy ciasto na makaron. Zagniatamy i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
Zabieramy się za farsz! Szpinak myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie suszymy go na papierowym ręczniku. Umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem oraz odkładamy do ostudzenia.
Tworzymy masę z sera mascarpone, sera ricotta oraz sera koziego. Dodajemy do niej ostudzony szpinak z czosnkiem, gałkę muszkatołową, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Rozpuszczamy masło w garnku, gdzie wkładamy jeszcze świeżą szałwię oraz szczyptę soli i pieprzu.
Wałkujemy ciasto na makaron, a następnie szprycujemy przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka naszą masę serowo-szpinakową. Szprycujemy kółka z dziurką w środku, aby w tą samą dziurkę ostrożnie włożyć surowe żółtko jaja. Drugą warstwą cienkiego i rozwałkowanego ciasta makaronowego przykrywamy i delikatnie przygniatamy nasze ravioli.
Wycinamy kształt naszego raviolo! Może to być kółko, ale możemy też wybrać inną "wariację".
Gotujemy wodę i dosypujemy szczyptą soli. Delikatnie wkładamy nasze raviolo do wody i gotujemy około dwie minuty. Wyłożoną potrawę polewamy masłem szałwiowym i posypujemy parmezanem.
Nasze turyńskie danie jest już gotowe! Smacznego!
FC Porto:
Dorsz z czosnkiem niedźwiedzim
Świeży filet z dorsza 200 gramów
Czosnek niedźwiedzi 100 gramów
Słodkie ziemniaki (bataty)
Zielony groszek
Jarmuż
Wywar warzywny
Białe wino
Tymianek
Czosnek
Masło
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania batatów, kroimy je w ulubione kształty i przesmażamy na patelni. Dodajemy czosnek, świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło i dusimy około 5 minut.
Młode ziemniaki w mundurkach gotujemy w wodzie z masłem i czosnkiem do miękkości, tak aby ich nie rozgotować, a następnie kroimy na połówki.
Czosnek niedźwiedzi blanszujemy po czym miksujemy na puree.
Doprawiamy solą rybę, a świeży filet smażymy od skóry na rozgranej patelni przez około 3 minuty. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy masło i czosnek oraz tymianek i dusimy na maśle przez około 2 minuty.
Jarmuż blanszujemy, a następnie gotujemy w emulsji maślanej przez około minutę, aby był chrupiący.
Układamy nasze danie na talerzu! Zaczynamy od puree z czosnku niedźwiedziego, a na nim kładziemy rybę. Obok układamy nasze pyszne bataty i młode ziemniaki, a całość dekorujemy jarmużem. Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl