Kuchnia Mistrzów: Raviolo con uovo kontra dorsz z czosnkiem niedźwiedzim

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Raviolo con uovo kontra dorsz z czosnkiem niedźwiedzim
Fot. PAP

Juventus FC i FC Porto zmierzą się w rewanżowym meczu 1/8 finału Ligi Mistrzów, a my zapraszamy do naszej Kuchni Mistrzów gdzie swój pojedynek stoczą włoskie raviolo con uovo oraz tradycyjny portugalski dorsz z czosnkiem niedźwiedzim.

Juventus FC:

Raviolo con uovo

 

Składniki na ciasto:

 

Mąka semolina 250 gramów

Jajka 4 sztuki

Oliwa z oliwek

Sól

 

Skład farszu i pozostałe składniki:

 

Ser ricotta 200 gramów

Ser kozi twarogowy 100 gramów

Ser masacarpone 100 gramów

Parmezan

Szpinak 200 gramów

Rukola

Żółtko jaja

Czosnek

Masło

Szałwia

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Z mąki semoliny, żółtek, oliwy z oliwek oraz soli wyrabiamy ciasto na makaron. Zagniatamy i odkładamy do lodówki na dwie godziny.

 

Zabieramy się za farsz! Szpinak myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie suszymy go na papierowym ręczniku. Umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem oraz odkładamy do ostudzenia.

 

Tworzymy masę z sera mascarpone, sera ricotta oraz sera koziego. Dodajemy do niej ostudzony szpinak z czosnkiem, gałkę muszkatołową, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny.


Rozpuszczamy masło w garnku, gdzie wkładamy jeszcze świeżą szałwię oraz szczyptę soli i pieprzu.

 

Wałkujemy ciasto na makaron, a następnie szprycujemy przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka naszą masę serowo-szpinakową. Szprycujemy kółka z dziurką w środku, aby w tą samą dziurkę ostrożnie włożyć surowe żółtko jaja. Drugą warstwą cienkiego i rozwałkowanego ciasta makaronowego przykrywamy i delikatnie przygniatamy nasze ravioli.

 

Wycinamy kształt naszego raviolo! Może to być kółko, ale możemy też wybrać inną "wariację".

 

Gotujemy wodę i dosypujemy szczyptą soli. Delikatnie wkładamy nasze raviolo do wody i gotujemy około dwie minuty. Wyłożoną potrawę polewamy masłem szałwiowym i posypujemy parmezanem.

 

Nasze turyńskie danie jest już gotowe! Smacznego!

FC Porto:

 

Dorsz z czosnkiem niedźwiedzim


Świeży filet z dorsza 200 gramów

Czosnek niedźwiedzi 100 gramów

Słodkie ziemniaki (bataty)

Zielony groszek

Jarmuż

Wywar warzywny

Białe wino

Tymianek

Czosnek

Masło

Natka pietruszki

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od obrania batatów, kroimy je w ulubione kształty i przesmażamy na patelni. Dodajemy czosnek, świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło i dusimy około 5 minut.

 

Młode ziemniaki w mundurkach gotujemy w wodzie z masłem i czosnkiem do miękkości, tak aby ich nie rozgotować, a następnie kroimy na połówki.

 

Czosnek niedźwiedzi blanszujemy po czym miksujemy na puree.

 

Doprawiamy solą rybę, a świeży filet smażymy od skóry na rozgranej patelni przez około 3 minuty. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy masło i czosnek oraz tymianek i dusimy na maśle przez około 2 minuty.

 

Jarmuż blanszujemy, a następnie gotujemy w emulsji maślanej przez około minutę, aby był chrupiący.

 

Układamy nasze danie na talerzu! Zaczynamy od puree z czosnku niedźwiedziego, a na nim kładziemy rybę. Obok układamy nasze pyszne bataty i młode ziemniaki, a całość dekorujemy jarmużem. Smacznego!

PI, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie