Kuchnia Mistrzów: Mleczna cielęcina z jabłkiem kontra grillowane sardynki

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Mleczna cielęcina z jabłkiem kontra grillowane sardynki
Fot. Polsat Sport

We wtorek Real Madryt podejmie Atalantę BC w meczu rewanżowym 1/8 finału Ligi Mistrzów, ale to nie koniec emocji, bowiem obie drużyny będą rywalizować także w naszej Kuchni Mistrzów. "Królewskich" będzie reprezentowała mleczna cielęcina z jabłkiem, z kolei po stronie włoskiej drużyny zobaczymy grillowane sardynki. Sprawdźcie jak przygotować te pyszne dania!

Real Madryt - Mleczna cielęcina z jabłkiem


Składniki:


Stek cielęcy 300 gramów
Kalafior 1 sztuka
Jabłka 0,5 kg
Ziemniaki 300 gramów
Pieczarki 200 gramów
Tymianek
Czosnek
Masło
Śmietana 36% 200 ml
Sól i pieprz


Przygotowanie:


Kalafior dzielimy na dwie części. Z jednej robimy puree, a drugą zostawiamy na różyczki.


Część przeznaczoną na puree rozgotowujemy w mleku i śmietanie, doprawiamy solą i blendujemy.


Różyczki ładnie obsmażamy na patelni z tymiankiem i czosnkiem.


Jabłka kroimy na cząstki i prażymy na suchej patelni.


Pieczarki gotujemy w emulsji maślanej z czosnkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.


Mięso oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni na złoty kolor po około trzy minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do pieca na ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.


Składamy nasze danie - na talerzu układamy puree i różyczki z kalafiora, obok plastry soczystej cielęciny, na mięsie kładziemy prażone jabłko i duszone na maśle pieczarki.


Smacznego!


Atalanta BC - Grillowane sardynki


Składniki:


Sardynki 1 kg
Fenkuł
Pomidory
Natka pietruszki
Kolendra
Chilli
Czosnek
Cytryna
Limonka
Oliwa z oliwek
Roszponka
Owoc granatu
Sól i pieprz


Przygotowanie:


Sardynki oczyszczamy, skrobiemy z łusek i wyjmujemy przewód pokarmowy oraz oczy.


Z cytryny, limonki, czosnku, chilli, soli, pieprzu i oliwy z oliwek robimy sos - ziołową gremolate.


Pomidory cherry kroimy w połówki, owoce granatu przekrawamy i wyjmujemy pestki.


Sałatę myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Sardynki oprószamy delikatnie solą i smażymy na grillu po około 2 minuty z każdej strony.


Z sałaty, owoców i pomidorów tworzymy kompozycję, którą skrapiamy pysznym dressingiem. Układamy wszystko na talerzu. Możemy dodać swoje ulubione orzechy lub ser pleśniowy.

 

Smacznego!

PI, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie