Kuchnia Mistrzów: Gicz cielęca z kopytkami kontra pierś z kaczki Barbarie z fenkułem

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Gicz cielęca z kopytkami kontra pierś z kaczki Barbarie z fenkułem
Fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Gicz cielęca z kopytkami kontra pierś z kaczki Barbarie z fenkułem

Bayern Monachium i Paris Saint-Germain zmierzą się w ćwierćfinałowym hicie Ligi Mistrzów, a w naszej Kuchni Mistrzów również nie zabraknie kulinarnego hitu. W starciu niemieckich i francuskich specjałów do boju przystąpią gicz cielęca z kopytkami oraz pierś z kaczki Barbarie z fenkułem.

Bayern Monachium:

Gicz cielęca z kopytkami

 

Składniki:

Gicz cielęca 2 sztuki
Marchew 2 sztuki
Seler 1 sztuka
Cebula 2 sztuki
Liść laurowy/ziele angielskie
Wywar warzywny
Ziemniaki
Tymianek
Czosnek
Buraki
Jabłko
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Gicz cielęcą gotujemy od zimnej wody z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem i tymiankiem.

Gotujemy na małym ogniu 2 godzimy bez przykrycia.

Buraki pieczemy w piecu przez 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w dowolne kształty, ja wybrałem półksiężyce.

Z ugotowanych ziemniaków, mąki, jaj, soli i gałki muszkatołowej robimy ciasto na kopytka, następnie robimy wałek z ciasta i formujemy kopytka.


Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty, możemy później obsmażyć je na maśle lub podawać gotowane z wody.

Jabłko kroimy w cząstki, następnie prażymy na suchej patelni ze szczyptą soli.

Składamy danie - na talerzu układamy kopytka. obok pyszna miękka gicz cielęca, do której dokładamy nasze pieczone buraki i prażone jabłka.

Paris Saint-Germain:

Pierś z kaczki Barbarie z fenkułem

 

Składniki:

Pierś z kaczki Barbarie 2 sztuki
Koper włoski 2 sztuki
Pieczarki 100 gramów
Batat 1 sztuka

Wywar warzywny
Sok pomarańczowy
Tymianek
Masło
Czosnek
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Fenkuł kroimy w cząstki na 4, następnie delikatnie obsmażamy na patelni, na oleju rzepakowym, dodajemy szczyptę soli oraz cukru, podlewamy sokiem z pomarańczy i dodajemy kawałek masła, w ten sposób gotujemy do miękkości ok. 10 minut.

Pierś z kaczki smażymy od skory, nacinamy ją delikatnie i zaczynamy od suchej, zimnej patelni smażymy od skóry do uzyskania złotego koloru, następnie przekładamy na druga stronę na minutę, po czym wkładamy do pieca na 8 minut z kawałkiem czosnku i tymianku.

Z batatów robimy puree, pieczemy je ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Następnie miąższ przekładamy do miksera, dodajemy sok z pomarańczy i mielimy.

Składamy danie - na talerzu układamy puree z batata, a obok smaczny anyżowy fenkuł. Na talerzu układamy kaczkę pokrojoną w cienkie plastry.

 

Smacznego!

PI, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze