Novak Djokovic wydał oświadczenie! Skomentował decyzję sądu

Tenis
Novak Djokovic wydał oświadczenie! Skomentował decyzję sądu
fot. PAP

Serbski tenisista Novak Djokovic po tym, jak sąd federalny podtrzymał anulowanie jego wizy, przyznał w oświadczeniu, że jest ogromnie rozczarowany tą decyzją, ale ją szanuje. Zamierza współpracować z władzami w związku z jego wyjazdem z Australii.

Niezaszczepiony przeciw COVID-19 lider światowego rankingu nie zagra w wielkoszlemowym turnieju Australian Open, który w poniedziałek rozpocznie się w Melbourne. 34-letni Serb miał walczyć o 10. zwycięstwo w tej imprezie i rekordowe 21. w zawodach tej rangi.

ZOBACZ TEŻ: Jest decyzja sądu najwyższego ws. Novaka Djokovicia!

"Jestem ekstremalnie rozczarowany wyrokiem sądu o oddaleniu mojej apelacji od decyzji ministra o unieważnieniu wizy, co oznacza, że nie mogę zostać w Australii i uczestniczyć w Australian Open. Szanuję jednak orzeczenie sądu i będę współpracował z odpowiednimi władzami w związku z moim wyjazdem z kraju" - przekazał Djokovic w oświadczeniu opublikowanym przez wydawaną w Melbourne gazetę "The Age".

Sportowiec podkreślił, że czuje się nieswojo z faktem, że na nim skupiała się uwaga opinii społecznej przez ostatnie tygodnie.

"Mam nadzieję, że teraz wszyscy będziemy mogli skupić się na grze i turnieju, który kocham" - dodał i przekazał zawodnikom, organizatorom, wolontariuszom i kibicom najlepsze życzenia z okazji rozpoczęcia imprezy.

Podziękował też rodzinie, przyjaciołom, sztabowi i swoim fanom oraz rodakom z Serbii za nieustające wsparcie. "Wszyscy byliście dla mnie wielkim źródłem siły" - zaznaczył.

Podsumowując przekazał, że zamierza teraz skupić się na powrocie do tenisa i ma nadzieję, że kiedyś wróci na antypody i zagra jeszcze w Australian Open.

psl, PAP