Zaczynamy od soku oczyszczającego.

To idealna propozycja dla osób, które mają problemy z układem trawiennym, bólami brzucha i wzdęciami. Szklanka takiego soku dostarczy mnóstwo błonnika oraz pozytywnie wpłynie na mikroflorę bakteryjną.

Składniki:
dwa jabłka
dwie łodygi selera naciowego
jeden ogórek
garść szpinaku
2-3 garście jarmużu
pół cytryny
kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

Ogórek i imbir obieramy ze skórki, następnie wszystkie składniki kroimy w 3 cm kostki i wrzucamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

Taka dawka witamin, związków mineralnych i antyoksydantów fantastycznie  wzmacnia odporność i chroni przed bakteriami oraz wirusami.

Sok wzmacniający odporność

Marchew jest źródłem witamin A i C, a także żelaza i potasu. Do soku warto dodać imbir, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Do przygotowania potrzebne są:

Składniki:
trzy marchewki
dwa jabłka
kawałek świeżego imbiru
sok z połowy cytryny
łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu

Jeżeli marchew i jabłko jest ekologiczne, to nie obieramy ich ze skórki tylko kroimy na kawałki i wrzucamy do wyciskarki do soków. Imbir obieramy ze skórki i również wrzucamy do wyciskarki. Na koniec sok doprawiamy kurkumą i pieprzem.

Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem bardzo zwiększa przyswajanie kurkuminy - najważniejszego składnika kurkumy. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest słabo przyswajalna.

Bomba antynowotworowa

Ten sok to prawdziwa uczta dla zdrowia. Nie tylko dostarcza organizmowi mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami, wzmacniają układ immunologiczny i hamują procesy starzenia, ale także pomaga w przemęczeniu, spadku nastroju i przeziębieniach.

Składniki:
jeden burak
dwa jabłka
jedna marchewka
garści jarmużu
garści natki pietruszki
sok z jednej cytryny
kawałek świeżego imbiru
garść świeżej szałwii

Buraka obieramy ze skórki, jabłko i marchew jeżeli są ekologiczne to tylko mocno szorujemy. Następnie warzywa kroimy na  mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki do soku. Pyszne i mega zdrowe!