Przepis:

 

2 cebule

1/2 małego pora

2 papryki czerwone

1 papryka żółta

1 papryka zielona

1 cukinia

2 marchewki

1/3 selera

bazylia, oregano, papryka wędzona, chili, czosnek

sól

pieprz

 

Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej grillowanej patelni. Marchewki, seler i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do garnka razem z cebulą i pokrojonym drobno porem, wlewamy trochę wody, dodajemy przyprawy, zioła i wyciśnięty czosnek. Dusimy około 20 minut.

 

Nadzienie odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

 

Papryki czyścimy z nasion i do środka wkładamy farsz. Przykrywamy je odciętą wcześniej górą papryki. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 1800C około 40 minut.

 

Papryka ma mnóstwo witaminy C, jest jej pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! Poza tym nie traci swoich walorów odżywczych podczas gotowania, suszenia, pieczenia czy duszenia. Nawet ta w proszku jest bardzo zdrowa.

 

Papryka czerwona zawiera rutynę - związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne.

 

Papryka zielona to skarbnica kwasu foliowego. Ma też najmniej kalorii - w 100g jedynie 14.

 

Papryka żółta zawiera bardzo dużo witaminy młodości, czyli witaminy E.