Kulbin z wężymordem kontra ossobuco, czyli kolejne starcie w Kuchni Mistrzów!
W kolejnym wydaniu Kuchni Mistrzów odziany w barwy Liverpoolu kulbin starł się z mieniącą się feerią lazurowych barw giczą cielęcą w sosie gremolata. Zobaczcie jak przyrządzić mistrzowskie potrawy!
Liverpool FC
Kulbin ze skorzonerą
200 gramów świeżej ryby - kulbin
500 gramów skorzonery
1 fenkuł
100 mililitrów mleka (3,2%)
100 gramów masła
kilka gałązek świeżego tymianku
czosnek
sól/pieprz
Bohaterem "The Reds" w kuchni mistrzów został kulbin, czyli okoniokształtny reprezentant rodziny kulbinowatych, występujący w Morzu Śródzmiemnym oraz Oceanie Atlantyckim, wzdłuż wybrzeży Afryki Zachodniej.
Do ryby dołączył również fenkuł, gotowany w pełnowartościowym mleku, a także skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń. Jest to gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji - Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan. W związku z ostatnim z wymienionych, niewykluczone, że stanowi on uzupełnienie diety zawodnika MMA Khabiba Nurmagomedova (27-0, 8 KO, 9 SUB), który pochodzi właśnie z republiki ze stolicą w Machaczkale.
SSC Napoli
Ossobuco z gremolatą, czyli gicz cielęca w specjalnym sosie
600 gramów giczy cielęcej z kością
wywar warzywny - 1 litr
200 gramów zielonej fasolki
300 gramów pomidorów
200 gramów ziemniaków
2 limonki
1 cytryna
oliwa z oliwek
natka pietruszki
czosnek
sól/pieprz
Ossobuco jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej, wywodzącą się co prawda z Lombardii, czyli regionu, którego stolicą jest Mediolan.
Najbardziej znanym wariantem potrawy jest właśnie ossobuco alla Milanese, przyrządzane z pokrojonej na plastry giczy cielęcej, którą następnie obsmaża się na maśle, a potem dusi w białym winie po dodaniu pomidorów, czosnku i cebuli. Pod koniec duszenia całość posypuje się otartą skórką cytrynową lub pomarańczową.
Przed podaniem posypuje się dodatkowo siekanym jajkiem oraz nacią pietruszki. W Mediolanie ossobuco polewa się specjalnym sosem gremolata. Przyrządzany jest on z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku oraz skórki cytrynowej.
Jako dodatek serwuje się ryż zabarwiony szafranem. Najbardziej specyficznym dodatkiem jest jednak szpik wydobyty wykałaczką z kości użytych do gotowania potrawy.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze