Kuchnia Mistrzów: Kto był górą w angielsko-włoskim pojedynku?
We wtorkowym hicie Ligi Mistrzów Manchester United podjął w "Teatrze Marzeń" Juventus. Wydarzenie to stanowiło rzecz jasna inspirację dla Karoliny Szostak i Tomasza Karolaka, którzy w Kuchni Mistrzów zaserwowali dania reprezentujące oba zespoły. Co było górą w tym pojedynku - smażona ryba w angielskim stylu czy interpretacja włoskiego makaronu alla carbonara? Wynik okazał się zupełnie inny niż na boisku!
Nic chyba nie kojarzy się z angielską kuchnią bardziej niż smażona ryba z frytkami, dlatego zawodowy kucharz występujący w Kuchni Mistrzów, na swoje danie reprezentujące Manchester United wybrał właśnie smażonego dorsza. By uczynić potrawę mniej ciężkostrawną, frytki zostały zastąpione ziemniakami, a całość okraszona dużą ilością puree z zielonego groszku i mięty.
Reprezentująca barwy Juventusu Karolina Szostak przedstawiła własną interpretację penne alla carbonara, czyli kultowego makaronu z boczkiem, żółtkiem oraz cebulką. Choć kuchnia śródziemnomorska jest z reguły zdrowsza od tej występującej na Wyspach, to tym razem w obu daniach postawiono na smak, nie zapominając równocześnie o regułach zdrowej diety.
Które z dań zyskało większą aprobatę ekspertów i gości studia Ligi Mistrzów? Przekonajcie się sami!
MANCHESTER UNITED
Dorsz z puree z zielonego groszku i mięty
200 g świeżego dorsza
100 g zielonego groszku
Kilka listków świeżej mięty
100 g ziemniaków
Olej do smażenia
Sól i pieprz
Świeży kawałek ryby, dorsza, pokroić w porcje po ok. 180 gram. Ziemniaka obrać, pokroić w mniejsza kostkę, obsmażyć na patelni, następnie dodać kawałek masła, 100 ml wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 10 minut). Zielony groszek zblanszować we wrzątku, następnie cześć włożyć do miksera, doprawić solą i pieprzem i zrobić puree. Drugą część ryby przesmażyć na patelni z cebulą perłową piklowaną. Rybę posolić oraz doprawić pieprzem, smażyć ok. 5 minut od strony skóry. Następnie przewrócić na druga stronę i
smażyć jeszcze przez 3 minuty.
JUVENTUS
Makaron Trofie Carbonara
100 g świeżego makaronu Trofie
100 g boczku wędzonego w kawałku
50 ml śmietany 36%
2 żółtka
2 cebule szalotki
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Boczek surowy wędzony pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek posiekać. Na gorącą patelnię wrzucić boczek, szalotkę i czosnek, smażyć ok. 10 minut mieszając Oddzielić żółtka od białek. Zrobić emulsję. Wymieszać żółtka z parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Świeży makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, po to by się nie posklejał, gotować ok. 3-4 minut.
Ugotowany „al dente” makaron, wrzucić na patelnię z usmażonym boczkiem, szalotką i czosnkiem. Szybko zalać wszystko emulsją z żółtek i parmezanu, zamieszać energicznie, tak aby powstała pasta carbonara. Przełożyć na talerz. Posypać świeżą natką pietruszki.
W kuchni było zupełnie inaczej niż na boisku. Bezradny Manchester United uległ Juventusowi 0:1, jednak kulinarnie to zespół z Anglii okazał się dużo smaczniejszy. 4:1 dla "Czerwonych Diabłów"!
W załączonym materiale wideo zobaczcie jak wyglądały dania Karoliny Szostak i Tomasza Karolaka oraz jak je przygotować.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze