Starcie PSG z Napoli było szczególnie interesujące dla kibiców z Polski. We włoskiej ekipie grają przecież nasi kadrowicze Arkadiusz Milik i Piotr Zieliński. Ekipę z Półwyspu Apenińskiego w Kuchni Mistrzów reprezentowała Aleksandra Szwed. Aktorka przygotowała ravioli z dynią i szałwią. Co prawda tradycyjną potrawą w Napolu jest pizza margherita, lecz zdaniem Szwed to właśnie makarony są bliższe sercom Polaków, dlatego zdecydowała się na właśnie to danie.

 

Stronę PSG reprezentował Tomasz Karolak. Profesjonalny kucharz przygotował danie, które w dniu meczu na obiad spożywali piłkarze ze stolicy Francji, czyli kurczaka duszonego w winie. To potrawa, która jest niezwykle charakterystyczna dla tego kraju.

 

Która z potraw bardziej przypadła do gustu ekspertom Polsatu Sport w studiu Ligi Mistrzów? Sprawdźcie sami!

 

PSG

 

Kurczak duszony w winie (coq au vin)

 

300 g udka z kurczaka z kością ze skórą
50 g boczku wędzonego
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego

1 seler korzeń
1 pietruszka
1 cebula
300 ml wina czerwonego wytrawnego

liść laurowy

ziele angielskie
sól i pieprz

 

Świeżego kurczaka zamarynować (udka z kością i ze skórą, podudzia). Pokroić w kostkę marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, seler korzeń, ziemniaki oraz pieczarki. Tym wszystkim zasypać części kurczaka, zalać czerwonym winem i zostawić w lodówce na 12 godzin.

Następnie wyjąć kurczaka i osuszyć.

 

Odcedzić warzywa. Wino gotować, zredukować, odparować o połowę. Kurczaka obsmażyć w garnku, dodać warzywa z marynaty, następnie zalać winem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Tak gotować na małym ogniu przez ok. 60 minut. 

Podawać gorące, prosto z garnka.

 

NAPOLI

 

Makaron ravioli z dynią i szałwią

 

200 g mąki
6 jaj
50 ml oliwy z oliwek
dynia
kilka listków świeżej szałwii
50 g masła
sól i pieprz

 

Z mąki, żółtek i oliwy zrobić ciasto na makaron. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Dynie pokroić na kawałki, piec w piecu rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 60 minut. Następnie wystudzić, pokroić w mniejsze kawałki, dodać szczyptę parmezanu, doprawić solą i pieprzem. W ten sposób mamy gotowy farsz do ravioli.

 

Następnie do garnka wkładamy kilka świeżych listków szałwii i masło. Kontrolując, spalamy masło przez ok. 10 minut. Przecedzamy przez gazę lub fizelinę (niestety garnek będzie przypalony). Z ciasta formujemy ravioli, nadziewamy farszem z dyni, gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Podajemy posypane parmezanem z sosem z palonego masła szałwiowego.

 

Minimalnie triumfowała Aleksandra Szwed i jej włoska propozycja!

 

Fragmenty Kuchni Mistrzów w studiu LM w załączonym materiale wideo.