Kuchnia Mistrzów: Kurczak z czerwonymi warzywami i kuskusem vs pierś z kurczaka zagrodowego
Liga Mistrzów to nie tylko elitarne rozgrywki, w których występują najlepsze drużyny w Europie. W naszym studiu oprócz analiz ekspertów znajduje się też czas na kuchnię. Podczas każdego wieczoru z Champions League przedstawiamy potrawy związane z krajami klubów, które walczą o Puchar Europy. Nie inaczej było w środę, kiedy naprzeciw siebie grały Atletico i Juventus. Z tej okazji serwujemy dla Was kurczaka w regionalnych smakach - hiszpańskim i włoskim.
Atletico Madryt
Kurczak z czerwonymi warzywami i kuskusem
1 kg piersi z kurczaka zagrodowego
100 g szynki iberico
2 czerwone papryki
300 g pomidorów
100 g czerwonej fasoli
100 g czerwonej cebuli
1 granat
papryczka chiliu, papryczka wędzona
300 g kuskus
200 ml białego wina
300 ml wywaru warzywnego
50 g masła
gałązki tymianku, świeża kolendra
Pierś z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego skropić olejem, posolić i popieprzyć. W rozgrzanym garnku obsmażyć kurczaka od strony skóry, tak aby była złocista. Następnie, już po obsmażeniu wyjąć z garnka. W tym samym garnku, na tym samym tłuszczu smażyć kolejno - paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucać czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki. Kilka gałązek tymianku, liść laurowy.
Po kilku minutach smażenia zalać warzywa winem i odparować alkohol. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz pomidory w puszce. Dolewamy 200 ml wywaru z warzyw i czerwoną fasolę. Dosypujemy paprykę wędzoną i zagotowujemy. Obsmażonego kurczaka kroimy w mniejsze kawałki - takie jakie nam pasują. My kroimy na trzy kawałki. Dodajemy kurczaka do garnka, tak aby dusił się z warzywami - około 20 minut.
Na koniec gotowania dodajemy owoc granatu i świeżą kolendrę. Kuskus, doprawiamy solą, zalewamy wrzątkiem - może to być woda lub wywar warzywny i odstawiamy pod przykryciem na 5-6 minut, tak aby był sypki. I gotowe! Na talerz wysypujemy kuskus wymieszany ze świeżą kolendrą. Na nim układamy kurczaka, czerwone warzywa i posypujemy świeżymi ziołami.
Juventus
Kurczak z gnocci i orzechami
200 g piersi kurczaka zagrodowego
100 g gnocci
100 g orzechów włoskich
2 gruszki
1 cukinia
300 ml wywaru warzywnego
gałązki tymianku
100 g masła
czosnek
Pierś z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu, wkładamy do lodówki na dwie godziny. Gnocchi, ziemniaki gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Następnie po ugotowaniu studzimy, obieramy i przeciskamy ciepłe - nie gorące przez praskę do ziemniaków.
Przekładamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną , sól i pieprz oraz garść startego parmezanu. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kawałki około 1,5 cm. Robimy z nich kulki, a widelcem - poprzez naciskanie nadajemy im kształt. Nasze „kluski" gotujemy w wodzie osolonej z odrobiną masła lub oleju około dwóch minut. Chyba, że mamy świeże już gotowe gnocchi, możemy ich użyć zamiast tych własnej roboty.
Orzechy włoskie parzymy na suchej patelni ok 5-6 minut uważając, aby ich nie przypalić. Cukinie opłukujemy pod zimną bieżącą wodą, suszymy, a następnie kroimy według uznania. My kroimy w długie cienkie plastry. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry.
Następnie przewracamy na drugą stronę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu, tymianku oraz masło i tak dusimy około dwóch minut. Następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 5-6 minut. Gnocchi podgrzewamy w wodzie z masłem. Pieczarkę portobello obsmażamy od strony kapelusza, a następnie odwracamy na drugą stronę. Solimy do smaku. Cukinie możemy podać na kilka sposobów - albo na surowo - tylko skropioną sokiem z cytryny. Pod warunkiem, że paski są naprawdę cienko pokrojone. Możemy też ją ugotować w wodzie z masłem lub po prostu szybko obsmażyć. Składamy danie.
Na talerzu układamy gnocchi, następnie kurczaka, pieczarkę, cukinie i orzechy włoskie.
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze