Hiszpańska kaszanka i holenderski śledź w Kuchni Mistrzów

Piłka nożna

Wtorkowy wieczór z Ligą Mistrzów to gwarancja emocji. Hiszpańsko-holenderska rywalizacja nawiązała się nie tylko na Santiago Bernabeu, ale także w Kuchni Mistrzów. Nasi kulinarni specjaliści przygotowali potrawy, które symbolizują mierzące się ze sobą drużyny, czyli Real Madryt (tapas i hiszpańska kaszanka Morcilla) i Ajax Amsterdam (śledź matijas holenderski z Avocado i sosem koktajlowym). Sprawdźcie, jak przygotować te wykwintne dania!

REAL MADRYT

 

Tapas, hiszpańska kaszanka Morcilla

 

Kaszanka 1 kg
Czerwona cebula 300 gram
Ser kozi 100 gram
Ogórek kiszony 100 gram
Ocet winny czerwony 50 ml
Pomidory 200 gram
Cukier brazowy 100 gram
Czosnek
Sól / Pieprz
Pieczywo na grzanki

 

Sposób przygotowania:

 

Czerwoną cebulę, obrać i pokroić w piórka.

 

Następnie w garnku zrobić karmel z brązowego cukru, do niego wrzucić cebulę i kilka gałązek tymianku, zalać kieliszkiem czerwonego wina i octem czerwonym cherry. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, mieszając.

 

Z pieczywa zrobić grzanki, w tosterze lub na patelni, następnie grzankę już gotową nasmarować pomidorem i ząbkiem czosnku.

Kaszankę pokroić w plastry ok. 2 cm, a ser kozi pleśniowy w plastry ok. 1 cm. Oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron.

 

Przełożyć kaszankę do naczynia żaroodpornego, na niej umieścić czerwoną cebulę, a na niej ser kozi.

 

Włożyć do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 4 – 5 minut. Po wyjęciu z pieca, umieścić kaszankę z cebulą i serem na grzance.

 

Na wierzch przystawki posypać pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego i udekorować listkami świeżej kolendry.

 

Tapas można podawać z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami.

 

AJAX AMSTERDAM

 

Śledź matijas holenderski z Avocado i sosem koktajlowym

 

Śledź matijas 300 gram
Avocado 2 sztuki
Pomidory 2 sztuki
Ogórek zielony świeży 1 sztuka
Rzodkiewka 1 pęczek
Czerwona cebula 2 sztuki
Granat 1 sztuka
Świeża Kolendra
Koperek

 

Sos koktajlowy

 

Żółtka 4 sztuki
Olej 300 ml
Ketchup
Musztarda dijon
Tabasco
Worchester
Sok z limonki
Ocet winny czerwony
Czosnek
Cukier puder 100 gram
Sól / Pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Przygotować sos koktajlowy. W mikserze należy zrobić majonez, utrzeć żółtka, powoli wtłaczając olej, dodać łyżeczkę musztardy dijon oraz szczyptę soli. Można też użyć gotowego majonezu.Następnie dodać pozostałe składniki sosu; ketchup, musztardę, sos tabasco, sos worchester, sok z limonki, rozgnieciony i posiekany czosnek, ocet winny czerwony cherry, cukier puder, sól i pieprz.

Śledzia delikatnie osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki według naszego uznania.
Przygotować pozostałe dodatki: ogórek świeży pokroić w drobną kosteczkę, bez pestek, może być ze skórą. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.

Wyciągnąć owoce, pestki z granata.
Pomidora sparzonego obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę tzw. Concasse. Czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę lub posiekać. Avocado obrać ze skóry i pokroić w mniejsze części.

Tak przygotowane składniki połączćze sobą w danie. Na talerzu rozlać sos, na nim położyć śledzie, dookoła wszystkie dodatki. Ma być kolorowo. Całość udekorować listkami kolendry i koperkiem.

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

CM, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie