Kuchnia Mistrzów: Dorsz w roli głównej

Piłka nożna

W Kuchni Mistrzów rządził tym razem dorsz. Zarówno jeśli chodzi o danie z Liverpoolu, jak i Porto. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!

Składniki dań Kuchni Mistrzów:

 

Liverpool

 

Fish and Chips 

 

Dorsz 180 gram 
Zielony groszek 300 gram 
Ziemniaki 500 gram 
Cebula 1 sztuka 
Kilka gałązek tymianku 
Czosnek 
Papryka wędzona 
Masło 100 gram 
Sól/Pieprz 

Ciasto

 

Maka pszenna 150 gram
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
Ocet biały winny 50 ml
Woda gazowana 50 ml 
Sól 
Olej rzepakowy do smażenia 

 

Sos tatarski z jajkiem 


Majonez 
Jajko 
Kapary 
Ogórek kiszony 
Czerwona cebula 
Grzyby marynowane 
Estragon 

Rybę wyporcjować po około 180 gram, a następnie sowicie posolić. Ziemniaki dokładnie umyć szczotka, po czym pokroić na mniejsze kawałki - ćwiartki czy półksiężyce, a potem delikatnie skropić olejem. Doprawić papryką wędzona, czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Przełożyć na blachę i wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni, gdzie piec około 35-45 minut - w zależności od wielkości ziemniaków.

Następnie przygotować ciasto, podobnie do ciasta naleśnikowego. Do mąki dodać sodę i szczyptę soli, potem wlać wodę gazowana i ocet. Całość dobrze wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Pozostawić na około 30 minut.

 
Groszek zielony mrożony wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po około 3 minutach wyjąc z wody, gorący przełożyć do miksera, a następnie delikatnie doprawić sola i pieprzem. Dodać kilka listków mięty, kawałek masła i zmiksować na gładka masę.

 

Sos tatarski z jajkiem:

Drobno pokroić: czerwoną cebulę, ogórka kiszonego, grzyby marynowane, jajka ugotowane na twardo, kapary i estragon. Wszystko razem wymieszać i dodać łyżkę majonezu tak,  aby sos nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem 

 

W dużym garnku nastawić olej. Ostrożnie - tak żeby się nie oparzyć! Rybę opruszyć solą i mąką, a następnie zanurzyć ja w cieście i powoli włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru - około 4 minuty. Następnie włożyć rybę w cieście do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.

 

Składamy nasz talerz: 

 

Układamy rybę z pieca, obok puree z zielonego groszku i mięty, ziemniaki z pieca, pyszny sos tatarski i cząstkę cytryny.

 

Smacznego!

***

 

FC Porto: 

 

Zapiekanka z dorsza i ziemniaków - Bacalhau a Bras 

 

Dorsz 400 gram
Ziemniaki 400 gram 
Cebula 100 gram 
Oliwki 100 gram 
Śmietana 36% 500 ml 
Mleko 500 ml
Pomidory 200 gram
Czerwona cebula 2 sztuki 
Kolendra 
Kilka gałązek rozmarynu
Koperek 
Czosnek 
Sól/Pieprz 


Zagotować mleko razem z ząbkiem czosnku, gałązka tymianku, szczyptą soli. Zalać dorsza i zostawić aż wystygnie. Zagotować śmietanę z podobnymi dodatkami - czosnkiem, tymiankiem, szczyptą soli.

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Następnie wrzucić do śmietany i zagotować. Rybę wyciągnąć z mleka i delikatnie suszyć. Cebule pokroić w pióra i zeszklić na patelni. Pokroić czarne oliwki i koperek.

Do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem pergaminowym, wszystko razem ułożyć i delikatnie mieszać. Ziemniaki, dorsza, cebulę, rozdrobnione czarne oliwki, koperek doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć do foremki. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 35 minut.

Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i odstawić na około 15 minut, aby zapiekanka "odpoczęła".

 

Przygotowanie salsy

Pomidory pokroić w drobna kostkę. Do nich dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, siekany czosnek oraz kolendrę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. 

Zapiekankę kroić według naszych upodobań. Wyłożyć na talerzu, a obok rozrzucić nasza pyszna salsę.


Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym PolsaciePlusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

 

Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie