Kuchnia Mistrzów: Dorsz w roli głównej
W Kuchni Mistrzów rządził tym razem dorsz. Zarówno jeśli chodzi o danie z Liverpoolu, jak i Porto. Zobaczcie, jak przygotować pyszne potrawy!
Składniki dań Kuchni Mistrzów:
Liverpool:
Fish and Chips
Dorsz 180 gram
Zielony groszek 300 gram
Ziemniaki 500 gram
Cebula 1 sztuka
Kilka gałązek tymianku
Czosnek
Papryka wędzona
Masło 100 gram
Sól/Pieprz
Ciasto
Maka pszenna 150 gram
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Ocet biały winny 50 ml
Woda gazowana 50 ml
Sól
Olej rzepakowy do smażenia
Sos tatarski z jajkiem
Majonez
Jajko
Kapary
Ogórek kiszony
Czerwona cebula
Grzyby marynowane
Estragon
Rybę wyporcjować po około 180 gram, a następnie sowicie posolić. Ziemniaki dokładnie umyć szczotka, po czym pokroić na mniejsze kawałki - ćwiartki czy półksiężyce, a potem delikatnie skropić olejem. Doprawić papryką wędzona, czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Przełożyć na blachę i wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni, gdzie piec około 35-45 minut - w zależności od wielkości ziemniaków.
Następnie przygotować ciasto, podobnie do ciasta naleśnikowego. Do mąki dodać sodę i szczyptę soli, potem wlać wodę gazowana i ocet. Całość dobrze wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Pozostawić na około 30 minut.
Groszek zielony mrożony wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po około 3 minutach wyjąc z wody, gorący przełożyć do miksera, a następnie delikatnie doprawić sola i pieprzem. Dodać kilka listków mięty, kawałek masła i zmiksować na gładka masę.
Sos tatarski z jajkiem:
Drobno pokroić: czerwoną cebulę, ogórka kiszonego, grzyby marynowane, jajka ugotowane na twardo, kapary i estragon. Wszystko razem wymieszać i dodać łyżkę majonezu tak, aby sos nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem
W dużym garnku nastawić olej. Ostrożnie - tak żeby się nie oparzyć! Rybę opruszyć solą i mąką, a następnie zanurzyć ja w cieście i powoli włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru - około 4 minuty. Następnie włożyć rybę w cieście do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.
Składamy nasz talerz:
Układamy rybę z pieca, obok puree z zielonego groszku i mięty, ziemniaki z pieca, pyszny sos tatarski i cząstkę cytryny.
Smacznego!
***
FC Porto:
Zapiekanka z dorsza i ziemniaków - Bacalhau a Bras
Dorsz 400 gram
Ziemniaki 400 gram
Cebula 100 gram
Oliwki 100 gram
Śmietana 36% 500 ml
Mleko 500 ml
Pomidory 200 gram
Czerwona cebula 2 sztuki
Kolendra
Kilka gałązek rozmarynu
Koperek
Czosnek
Sól/Pieprz
Zagotować mleko razem z ząbkiem czosnku, gałązka tymianku, szczyptą soli. Zalać dorsza i zostawić aż wystygnie. Zagotować śmietanę z podobnymi dodatkami - czosnkiem, tymiankiem, szczyptą soli.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Następnie wrzucić do śmietany i zagotować. Rybę wyciągnąć z mleka i delikatnie suszyć. Cebule pokroić w pióra i zeszklić na patelni. Pokroić czarne oliwki i koperek.
Do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem pergaminowym, wszystko razem ułożyć i delikatnie mieszać. Ziemniaki, dorsza, cebulę, rozdrobnione czarne oliwki, koperek doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć do foremki. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 35 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i odstawić na około 15 minut, aby zapiekanka "odpoczęła".
Przygotowanie salsy
Pomidory pokroić w drobna kostkę. Do nich dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, siekany czosnek oraz kolendrę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
Zapiekankę kroić według naszych upodobań. Wyłożyć na talerzu, a obok rozrzucić nasza pyszna salsę.
Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze