Juventus kontra Lokomotiw. Starcie w Kuchni Mistrzów
Podczas studia Ligi Mistrzów przed nie mogło zabraknąć dobrej kuchni. Tym razem nasi kulinarni eksperci zaprezentowali przepisy na dania związane z Juventusem Turyn i Lokomotiwem Moskwa, które zmierzyły się we wtorkowy wieczór. Ślinka znów leciała!
Mecz w Turynie był głównym daniem wtorkowego wieczoru w Lidze Mistrzów. W kuchni oznaczało to starcie kuchni włoskiej z rosyjską, choć nasi "kucharze" potraktowali sprawę nieco szerzej. Pojedynek stoczyli Aleksandra Szwed i Tomasz Karolak. Dziennikarka Polsatu Sport postawiła na Piccatę, daniem naszego mistrza kuchni był Stroganow.
Lokomotiv - Beef Stroganow
Wołowina 2 kg
Pieczarki 0,5 kg
Cebula biała 2 sztuki
Czosnek
Ogórki kiszone 200 gram
Czerwone wino 200 ml
Wywar warzywny 200 ml
Koncentrat pomidorowy
Natka pietruszki
Tymianek
Liść laurowy /ziele angielskie
Sól /Pieprz
Wołowinę kroimy w paski. Delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem oraz delikatnie mąką pszenną. Rozgrzewamy patelnię, na niej obsmażamy naszą pyszną, polską wołowinę. Tak, aby ją troszeczkę przypalić. I nie wszystko na raz, podzielmy mięso na trzy części, aby je smażyć, a nie dusić.
Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę i czosnek, kolejno pieczarki i ogórka kiszonego. Po przesmażeniu, wrzucamy wszystko do garnka z mięsem. Na końcu na patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy i zalewamy czerwonym winem. Wszystko razem przekładamy do garnka, w którym mamy już mięso, warzywka, pieczarki, koncentrat i wino czerwone.
Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, musztardę dijon. Zalewamy wywarem warzywnym i tak gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podajemy w miseczkach, jeszcze gorące. Na wierzch dajemy kleks z kwaśniej śmietany i sowicie posypujemy natką pietruszki.
Możemy podawać z ziemniakami lub z chlebem. Smacznego!
Juventus - Piccata z kurczaka z cukinią
Pierś z kurczaka 2 sztuki
Ser parmezan 100 gram
Mąka pszenna 100 gram
Kapary
Cukinia 0,5 kg
Cytryna
Marchew 2 sztuki
Seler naciowy
Cebula biała
Pomidory Pelatti
Masło 100 gram
Białe wino 200 ml
Wywar warzywny
Czosnek
Tymianek
Sól /Pieprz
Parmezan mielimy i łączymy z przesianą mąką pszenną. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy mięso.
Zostawiamy, aby nabrał temperatury pokojowej.
Marchew, cebulę, seler i czosnek kroimy drobno i obsmażamy, dodajemy tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Następnie zalewamy białym winem (do odparowania), dodajemy wywar warzywny, pomidory i pomidory pellatti oraz brązowy cukier. Zagotowujemy i dusimy ok. 15 minut. Po czym miksujemy. W ten sposób mamy gotowy pyszny sos pomidorowy.
Cukinię płuczemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy z niej „wstążki" (najlepiej obieraczką do warzyw), tak, jakbyśmy chcieli zrobić z niej makaron. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżą kolendrą.
Pierś z kurczaka panierujemy w mące z parmezanem. Następnie obsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, a na nią dajemy kapary, białe wino, masło, sok z cytryny i tymianek. Tak przygotowujemy sos.
Składamy danie. Na talerz wylewamy pyszny sos pomidorowy, na nim układamy świeżą sałatkę z cukinii. Obok pyszną, soczystą pierś z kurczaka a’la Piccata. Polewamy pysznym sosem z kaparami. Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze