Juventus kontra Lokomotiw. Starcie w Kuchni Mistrzów

Piłka nożna

Podczas studia Ligi Mistrzów przed nie mogło zabraknąć dobrej kuchni. Tym razem nasi kulinarni eksperci zaprezentowali przepisy na dania związane z Juventusem Turyn i Lokomotiwem Moskwa, które zmierzyły się we wtorkowy wieczór. Ślinka znów leciała!

Mecz w Turynie był głównym daniem wtorkowego wieczoru w Lidze Mistrzów. W kuchni oznaczało to starcie kuchni włoskiej z rosyjską, choć nasi "kucharze" potraktowali sprawę nieco szerzej. Pojedynek stoczyli Aleksandra Szwed i Tomasz Karolak. Dziennikarka Polsatu Sport postawiła na Piccatę, daniem naszego mistrza kuchni był Stroganow.

 

Lokomotiv - Beef Stroganow

 

Wołowina 2 kg

Pieczarki 0,5 kg

Cebula biała 2 sztuki

Czosnek

Ogórki kiszone 200 gram

Czerwone wino 200 ml

Wywar warzywny 200 ml

Koncentrat pomidorowy

Natka pietruszki

Tymianek

Liść laurowy /ziele angielskie

Sól /Pieprz


Wołowinę kroimy w paski. Delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem oraz delikatnie mąką pszenną. Rozgrzewamy patelnię, na niej obsmażamy naszą pyszną, polską wołowinę. Tak, aby ją troszeczkę przypalić. I nie wszystko na raz, podzielmy mięso na trzy części, aby je smażyć, a nie dusić.

 

Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę i czosnek, kolejno pieczarki i ogórka kiszonego. Po przesmażeniu, wrzucamy wszystko do garnka z mięsem. Na końcu na patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy i zalewamy czerwonym winem. Wszystko razem przekładamy do garnka, w którym mamy już mięso, warzywka, pieczarki, koncentrat i wino czerwone.
Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, musztardę dijon. Zalewamy wywarem warzywnym i tak gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podajemy w miseczkach, jeszcze gorące. Na wierzch dajemy kleks z kwaśniej śmietany i  sowicie posypujemy natką pietruszki. 


Możemy podawać z ziemniakami lub z chlebem. Smacznego!

 

Juventus - Piccata z kurczaka z cukinią

 

Pierś z kurczaka 2 sztuki

Ser parmezan 100 gram

Mąka pszenna 100 gram

Kapary

Cukinia 0,5 kg

Cytryna

Marchew 2 sztuki

Seler naciowy

Cebula biała

Pomidory Pelatti

Masło 100 gram

Białe wino 200 ml

Wywar warzywny

Czosnek

Tymianek

Sól /Pieprz

 

Parmezan mielimy i łączymy z przesianą mąką pszenną. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy mięso.

Zostawiamy, aby nabrał temperatury pokojowej.


Marchew, cebulę, seler i czosnek kroimy drobno i obsmażamy, dodajemy tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Następnie zalewamy białym winem (do odparowania), dodajemy wywar warzywny, pomidory i pomidory pellatti oraz brązowy cukier. Zagotowujemy i dusimy ok. 15 minut. Po czym miksujemy. W ten sposób mamy gotowy pyszny sos pomidorowy.

 

Cukinię płuczemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy z niej „wstążki" (najlepiej obieraczką do warzyw), tak, jakbyśmy chcieli zrobić z niej makaron. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżą kolendrą.

 

Pierś z kurczaka panierujemy w mące z parmezanem. Następnie obsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, a na nią dajemy kapary, białe wino, masło, sok z cytryny i tymianek. Tak przygotowujemy sos.

 

Składamy danie. Na talerz wylewamy pyszny sos pomidorowy, na nim układamy świeżą sałatkę z cukinii. Obok pyszną, soczystą pierś z kurczaka a’la Piccata. Polewamy pysznym sosem z kaparami. Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2019/2020 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

WŁ, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie