Kuchnia Mistrzów: Ribolita Toskana kontra Pisto manchego
Atalanta - Real Madryt to jeden z środowych meczów 1/8 finału Ligi Mistrzów. Starcie włosko-hiszpańskie odbędzie się nie tylko w Bergamo, ale także w naszej Kuchni Mistrzów!
Atalanta
Ribolita Toskana
fasola biała canneloni 0,5 kg
pomidory
pomidory Pelatti
marchew
seler naciowy
czerwona cebula
ziemniak
jarmuz
bazylia
tymianek
rozmaryn
czosnek
chilli
biała kapusta
wywar warzywny
białe wino
ser parmezan
majeranek
sól /pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone marchew, seler naciowy i kapustę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek w plastrach.
Dodajemy posiekaną paprykę chilli.
Przesmażamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Pomidory i świeży tymianek zalewamy wszystko wywarem warzywnym (opcjonalnie wywarem rybnym).
Dodajemy uprzednio namoczoną fasolę oraz ziemniaki.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu.
Następnie dodajemy liście jarmużu i majeranek.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy gorąca zupę.
Na wierzch układamy liście świeżej bazylii i oprószamy wszystko parmezanem.
Smacznego
Real Madryt
Pisto manchego
bakłażan
cukinia
seler naciowy
papryki kolorowe
pomidory
pomidory pellatti
czerwona cebula
kolendra
czosnek
oregano
tymianek
papryka wędzona
oliwa z oliwek
jajko
bazylia
szynka hiszpańska
Przygotowanie:
Warzywa, bakłażan, cukinie, paprykę kroimy wedle uznania - ja wybrałem grubą kostkę.
Marynujemy je ok 2 godzin w oliwie z oliwę, soli, pieprzu, czosnku i świeżym tymianku.
Następnie przesmażamy je z czerwoną cebulą, czosnkiem, chilli.
Podlewamy winem do odparowania, dodajemy pomidory i pomidory pellatti.
Gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jeszcze gorące układamy na talerzu.
Na górę naszego dania kładziemy jajko sadzone i dodajemy plastry cienko krojonej hiszpańskiej szynki oraz listki świeżej kolendry.
Smacznego
Przejdź na Polsatsport.pl