Kuchnia Mistrzów: Jagnięcina z pasternakiem kontra długo gotowana wołowina z warzywami

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Jagnięcina z pasternakiem kontra długo gotowana wołowina z warzywami
fot. Polsat Sport
Paris Saint-Germain i Bayern Monachium zmierzą się w rewanżowym meczu 1/4 finału Ligi Mistrzów.

Paris Saint-Germain i Bayern Monachium zmierzą się w rewanżowym meczu 1/4 finału Ligi Mistrzów, a my zapraszamy do naszej Kuchni Mistrzów gdzie starcie stoczą francuska jagnięcina z pasternakiem oraz niemiecka długo gotowana wołowina z warzywami. Sprawdźcie jak przygotować te pyszne dania!

Paris Saint-Germain - jagnięcina z pasternakiem

 

Składniki:

 

2kg udźca jagnięcego
0,5 kg pasternaka
pieczarka portobello
200 ml mleka
300 ml wywaru warzywnego
natka pietruszki
masło
czosnek
tymianek
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Biodrówkę jagnięcą oczyszczamy z błon, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Z masłem, rozmarynem i czosnkiem wkładamy do pieca na 30 minut, temperatura 160 stopni.

 

Z części pasternaku robimy puree. Rozgotowujemy warzywo w mleku z czosnkiem i tymiankiem. Następnie mielimy ma puree i doprawiamy solą. Drugą część kroimy w ćwiartki, przesmażamy na gorącej patelni do skarmelizowania. Dodajemy tymianek, czosnek, sól, pieprz i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15 minut.

 

Grzyby, pieczarki portobello dusimy na maśle z czosnkiem i posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki.

 

Wyjmujemy z pieca jagnięcinę i zostawiamy ją na kilka minut, aby chwilę odpoczęła.

 

Składamy danie:

 

Na talerzu układamy puree z pasternaku, obok ładnie pokrojone plastry mięsa, obok maślane grzyby oraz karmelizowane ćwiartki pasternaku.

 

Bayern Monachium - długo gotowana wołowina z warzywami

 

Składniki:

 

2 kg wołowiny
2 marchwie
seler naciowy
seler
2 cebule
młode ziemniaki
pomidory
natka pietruszki
soczewica
czosnek
tymianek

 

Wołowinę zrazową lub policzki wołowe kroimy na mniejsze kawałki i obsmażmy z każdej strony. Przekładamy do większego garnka i dusimy na bardzo małym ogniu dwie godziny, z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem. Następnie kroimy drobno warzywa, marchew, por, seler, seler naciowy, cebulę, czosnek, przesmażamy każdy rodzaj osobno na patelni i dodajemy do mięsa. Dodajemy ćwiartki ziemniaków i razem gotujemy jeszcze godzinę.

 

Dodajemy pomidory, świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Soczewicę przesmażamy z szalotką i czosnkiem, zalewamy wywarem warzywnym, gotujemy do miękkości ok. 20 minut, doprawiamy solą.

 

Składamy danie:

 

Na dużym talerzu podajemy nasz długo gotowany gulasz wołowy z warzywami, obok w miseczce smaczną i zdrową soczewicę.

NP, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze