Kuchnia Mistrzów: Wieprzowina z mango kontra piotrosz z brokułem i kaparami

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Wieprzowina z mango kontra piotrosz z brokułem i kaparami
fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Wieprzowina z mango kontra piotrosz z brokułem i kaparami

Starcie Realu Madryt z Chelsea rozgrzewa kibiców na całym świecie do czerwoności! Ale emocjonująco było także w naszej kuchni mistrzów! Do hiszpańsko-angielskiej rywalizacji wkroczyły bowiem wieprzowina z mango oraz piotrosz z brokułem i kaparami. Poniżej przedstawiamy składniki obu potraw.

Real Madryt - Wieprzowina z mango

 

Składniki:

 

kotlet wieprzowy z kością 300 gramów
mango 2 sztuki
granat 1 sztuka
jeżyna 100 gramów
masło
tymianek
czosnek
sól/pieprz

 

Przygotowanie:

 

Z mango dojrzałego i obranego robimy puree, przesmażamy miąższ mango z chilli i blendujemy.

Śliwkę zagotowuję w syropie prostym, z rozmarynem, woda i cukier 1:1.

Gotuję przekrojoną w pół, bez pestki ok 8-10 minut.

Granat, pestki oraz jeżyny używamy już na koniec do wykończenia dania.

Wieprzowinę obficie oprószamy solą i pieprzem czarnym.

Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy gałązkę rozmarynu, kilka ząbków czosnku i masło.

Następnie dusimy w tym, że maśle ok. 5 minut.

Następnie przekładamy mięso na deskę, odstawiamy na 3 minuty do odpoczęcia i kroimy w cienkie plastry.

 

Składamy danie. Na talerzu układamy puree z mango, na nim kawałki pysznego mięsa, obok śliwkę z rozmarynowego syropu.
Dekorujemy świeżymi owocami jeżyny oraz granatem.

 

Smacznego

 

Zobacz także: Kuchnia Mistrzów: Gicz cielęca z kopytkami kontra pierś z kaczki Barbarie z fenkułem

 

Chelsea - Piotrosz z brokułem i kaparami

 

Składniki:

 

piotrosz 300 gramów
brokuł 1 główka
czerwona cebula
kapary
migdał płatki
masło
czosnek
tymianek
sól/pieprz

 

Przygotowanie:

 

Filet ryby, oczyszczony oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze do pieczenia, układamy na nim świeży tymianek, masło i czosnek.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 12 minut.

Możemy również usmażyć rybę bez pieca, smażyć na patelni od strony skóry ok. 4 minuty, następnie na drugiej stronie już z masłem, tymiankiem i czosnkiem 3 minuty.

 

Brokuł blanszujemy, następnie gotujemy w emulsji maślanej z wywarem warzywnym.
Czerwoną cebulę kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na patelni.
Migdały prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić.
Z masła, wywaru rybnego lub warzywnego i kaparów robimy gęstą emulsję, sos do dania.
Wszystkie składniki wkładamy do rondla, dodajemy odrobine soli i czarnego pieprzu, zagotowujemy.

 

Składamy danie. Na talerzu układamy rybę, na nią lejemy sos kaparów maślany, obok różyczki maślane z brokuła, obok układamy czerwona cebulę, wszystko obsypujemy prażonym migdałem.

 

Smacznego

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2020/2021 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

KN, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze