Finałowa Kuchnia Mistrzów: Zupa krem z rukwi wodnej z jajkiem pochè kontra lambcetta z zielonymi warzywami

Piłka nożna
Finałowa Kuchnia Mistrzów: Zupa krem z rukwi wodnej z jajkiem pochè kontra lambcetta z zielonymi warzywami
Fot. PAP
Zapraszamy na naszą Kuchnię Mistrzów!

Zapraszamy na ostatnią w tym sezonie Ligi Mistrzów finałową Kuchnię Mistrzów! W wielkim finale na boisku zmierzą się Manchester City i Chelsea, a w naszej Kuchni Mistrzów zobaczymy zupę krem z rukwi wodnej z jajkiem pochè oraz lambcettę z zielonymi warzywami. Smacznego!

Zupa krem z rukwi wodnej z jajkiem pochè

 

Składniki:

 

Rukiew wodna 2 kg
Wywar warzywny 2 litry
Natka pietruszki
Jajka 2 sztuki
Masło
Szalotka 300 gramów
Czosnek
Sól /Pieprz

 

Wykonanie:

 

W garnku przesmażamy czosnek i szalotkę, podlewamy białym winem i odparowujemy.

 

Dodajemy wywar warzywny, sól i pieprz. Następnie dodajemy świeżą rukiew wodną i odrobinę masła. Miksujemy wszystko na gładki krem.

 

Jajko gotujemy w koszulce, w osolonej wodzie z octem przez około dwie minuty.

 

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do koloru. Następnie serwujemy gorącą, piękną i smaczną zieloną zupę. Na wierzch układamy jajko pochè i dekorujemy płatkami migdałów. Smacznego!

 

Lambcetta z zielonymi warzywami

 

Składniki:

 

Żebro jagnięce
Kolendra
Natka pietruszki
Rozmaryn
Czosnek
Orzeszki pini
Parmezan
Dzikie szparagi
Jarmuż
Fasolka zielona szparagowa
Masło
Białe wino
Sól / pieprz

 

Wykonanie:

 

Z ziół, kolendry, natki pietruszki, bazylii, rozmarynu, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu robimy pesto ziołowe.

Następnie nacieramy mięso jagnięce naszym pesto, oprószamy sola i pieprzem, wiążemy ładnie sznurkiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 140 stopni przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Ziemniaki młode gotujemy w wodzie osolonej z masłem i solą lub pieczemy.

Ulubione zielone warzywa blanszujemy, następnie gotujemy w emulsji maślanej.

Młode szparagi, dzikie szparagi, groszek cukrowy i fasolkę zielona szparagowa gotujemy w emulsji ok. 2 minuty.

Składamy danie, na talerzu układamy ziemniaczki i warzywa, następnie obok piękne plastry pieczonych żeberek z jagnięciny z pesto zwinięte w lambcettę. Smacznego!

 

PI, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze