Rewanż PSG z Man Utd w Kuchni Mistrzów! Zupa cebulowa oraz boczek ze świni jabłkowej

Piłka nożna

Przy okazji rewanżowego meczu 1/8 finału Ligi Mistrzów Paris Saint-Germain - Manchester United, do "nowego rozdania" doszło także w Kuchni Mistrzów. Zobaczcie jak przyrządzić francuską zupę cebulową oraz boczek ze śliwkami moczonymi w śliwowicy.

Paris Saint-Germain

 

Klasyczna francuska zupa cebulowa z grzanka i serem gruyere

 

Cebula biała 2 kg
Czosnek
Białe wino 200 ml
Wywar warzywny 1 l 
Kilka gałązek tymianku
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieczywo na grzanki
Ser gruyere 200 g
Sól /Pieprz


Nastawić wywar warzywny, do którego poza włoszczyzną dodajemy więcej palonej cebuli, tak, aby wywar był cebulowy. Cebulę przeznaczoną na zupę obieramy i kroimy w pióra.  W garnku nastawiamy karmel z brązowego cukru, do gotowego już karmelu wrzucamy cebulę. Następnie tymianek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, delikatnie doprawiamy solą. Wszystko zalewamy czerwonym octem winnym, białym winem oraz gotującym się wywarem cebulowo–warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.

 
Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Z pieczywa z bagietki (lub innego ulubionego) robimy grzanki. Zupę wlewamy do miseczki, na niej układamy grzanki, na których kładziemy gruby plaster sera gruyere i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 5 minut. Uwaga, po wyjęciu z pieca porcelana jest bardzo gorąca! Ser możemy również opalić palnikiem cukierniczym, jeśli mamy i nie chcemy wkładać do pieca. 

Manchester United


Boczek ze świni jabłkowej

 

Boczek jabłkowy 2 kg
Pasternak 300 g 
Śliwka wędzona 200 g 
Śliwowica 100 ml
Kilka galązek rozmarynu
Masło 100 g
Czosnek
Sól/Pieprz

Spetzle
Mąka pszenna 500 g 
Jajka 6 szt 
Kilka gałązek tymianku
Gałka muszkatołowa
Oliwa z oliwek


Kawałek boczku ok. 3 kg, nacieramy solą i pieprzem czarnym. Dodajemy gałązkę tymianku i czosnek. Zostawiamy w lodówce na całą noc.
Następnego dnia, wyjmujemy z lodówki. Nacinamy skórę, układamy na blasze do pieczenia skórą do góry. Podlewamy wodą lub wywarem warzywnym, ok. 0,5 litra  Przykrywamy folią aluminiowa Wkładamy na blasze do rozgrzanego do temperatury 170 stopni pieca na 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy folię i zostawiamy jeszcze w piecu na o 30 minut. Wyjmujemy z pieca, odstawiamy mięso, aby odpoczęło ok. 10 minut. Kroimy w porcje. Przygotowujemy szpecle. Z mąki, jajek, soli, tymianku i oliwy z oliwek zagniatamy ciasto.


Wałkujemy w ruloniki, następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po czym możemy albo podać je gotowane na masełku albo możemy obsmażyć. Śliwki wędzone moczymy w śliwowicy przez ok. 30 minut, po czym z części robimy puree a część zostawiamy w całości. Pasternak obieramy ze skóry i kroimy w kawałki w dowolne kształty. Następnie obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu z tymiankiem, czosnkiem i solą.  Tak smażymy ok. 5 minut po czym dodajemy cukier brązowy i kawałek masła. Zdejmujemy z ognia. Składamy nasze danie. Na talerzu układamy puree, na nim nasze kluseczki - szpecle - obok pyszny kawałek boczku i pasternak. Do towarzystwa rozsypujemy całe śliwki w śliwowicy.

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym PolsaciePlusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
AŁ, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze