Kuchnia Mistrzów: Ośmiornica z soczewicą czy zapiekanka pasterska?

Piłka nożna

Tym razem w Kuchni Mistrzów reprezentująca Barcelonę ośmiornica z czarną soczewicą stanęła w szranki z Shepherd’s Pie, czyli zapiekanką pasterską, stojącą po stronie Manchesteru United. Poprzednie starcie wygrała kuchnia brytyjska, która propozycja skusi tym razem? Zobaczcie jak przygotować proponowane potrawy.

FC Barcelona :

 

Ośmiornica z czarną soczewicą:

 

Ośmiornica , jedna sztuka ok 2 kg

Cebula 200 gram

Seler naciowy 1 sztuka

Marchewka 2 sztuki

Pomidory 0,5 kg

Kolendra

Czosnek

Czarna soczewica 0,5 kg

Cebula szalotka 200 gram

Koper włoski 1 sztuka

Papryka czerwona 0,5 kg

Sól / Pieprz

 

Jeżeli ośmiornica jest mrożona, należy ją rozmrozić. Później wkładamy ją do garnka z zimną wodą, następnie dodajemy warzywa: pomidory, seler naciowy, fenkuł. Dodajemy świeżą kolendrę, liść laurowy, ziele angielski i pieprz czarny (całe ziarna). Doprawiamy delikatnie solą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy tak około dwóch godzin, w zależności od wielkości naszej ośmiornicy.

 

Soczewicę czarna prażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę szalotkę, wszystko zalewamy wywarem warzywnym , tak aby przykryć soczewicę. Doprawiamy solą i gotujemy na dużym ogniu do miękkości (ok. 18-20 minut).

 

Paprykę czerwoną pieczemy w piecu pod folią aluminiową z odrobiną oleju, soli i czosnku. Do miękkości (ok. 45 minut). Następnie czekamy aż ostygnie i w mikserze robimy z niej puree. Emulsję, czyli nasz sos.

 

Koper włoski obsmażamy na rozgrzanej patelni, doprawiamy solą, dodajemy kawałek masła, podlewamy sokiem z limonki.

 

Ugotowaną ośmiornicę kroimy tak, aby otrzymać ładne macki, które przed podaniem jeszcze delikatnie obsmażamy (by były chrupiące).

 

Składamy danie, na talerzu układamy sos, obok soczewicę, a na niej ośmiornicę i koper włoski z patelni.

 

Manchester United :

 

Shepherd’s Pie

 

Mięso mielone 500 gram (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)

Cebula 100 gram

Marchewka 200 gram

Seler naciowy 1 sztuka

Pomidory Pelatti

Czosnek

Czerwone wino 200 ml

Wywar warzywny 300 ml

Ziemniaki 500 gram

Masło 200 gram

Mleko 100 ml

Kilka gałązek tymianku

Sól / Pieprz

 

W dużym rondlu przesmażamy mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z garnka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka, zostawiając smak po mięsie, wrzucamy kolejno wszystkie warzywa: marchew pokrojoną w kostkę, seler naciowy, cebulę, czosnek. Podlewamy czerwonym winem i odparowujemy. Dodajemy pomidory i kilka gałązek rozmarynu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

 

Po ok. 10 minutach gotowania przesypujemy na mięso do naczynia żaroodpornego.

 

Ziemniaki gotujemy, następnie robimy z nich puree, Dodajemy gorącego mleko, masło i żółtko z jaja, po czym przekładamy na mięso z warzywami. 

 

To wszystko, cały nasz pyszny sheperds pie.


Wkładamy na 20 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Wyjmujemy z pieca, posypujemy dużą ilością świeżej natki pietruszki. Serwujemy jeszcze gorące.

 

Smacznego!

 

WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym PolsaciePlusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

WŁ, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze

Przeczytaj koniecznie